Hlavní obsah

Jižní Moravu decimuje sucho, hrozí požáry

Brno

Průtoky vody v řekách Jihomoravského kraje jsou pod normálem, na 12 místech už toky pokořily hranici sucha, uvedl podnik Povodí Moravy. Hranice sucha dosáhla například Dyje v Podhradí, Želetavka ve Vysočanech, Rokytná v Moravském Krumlově, Svitava v Bílovicích, Haná ve Vyškově i Litava v Brankovicích. Meteorologové navíc pro jižní Moravu vydali výstrahu, ve které varují až do odvolání před nebezpečím požárů.

Sucho na jižní Moravě dosáhlo kritických hodnotVideo: Novinky

 
Článek

Hranici sucha má každý tok jinou, dostane se na ni v momentě, kdy jím protéká v průměru méně vody než 355 dní v roce. "Hladiny řek jsou nízko na celém námi spravovaném území. Situace není dobrá prakticky nikde, podnormální vodnosti a hranice sucha máme dosaženy ve všech krajích," uvedl Petr Chmelař, mluvčí podniku Povodí Moravy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pozůstatky pravděpodobného přístaviště, které odhalila nízká hladina řeky Moravy u Mikulčic na Hodonínsku.

V Jihomoravském kraji například Svratka v Židlochovicích je na 45 procentech dlouhodobého měsíčního průtoku, Jihlava v Ivančicích na 35 procentech, ještě o deset procent méně má Oslava v Oslavanech, Haná ve Vyškově je na osmi procentech.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nízká hladina řeky Moravy u Mikulčic na Hodonínsku.

Povodí zvedá hladiny řek díky nádržím, ze kterých upouští více vody, než kolik do nich přitéká. "Právě v posledních týdnech lze jasně prokázat efektivitu vodních nádrží při zajišťování minimálních průtoků v řekách, protože bez nich by byl ohrožený nejen život v řece, ale také kvalita vody a samozřejmě i odběry surové vody a voda na závlahy pro zemědělce," uvedl Chmelař. Za předchozí týden podle něj povodí moravským řekám pomohlo přibližně o 3,2 miliónu metrů krychlových vody, o které z nádrží vypustilo více, než do nich přiteklo.

Úbytek vody v krajině potvrzují i statistiky meteorologů. Alespoň pokud jde o úhrny srážek v prvním pololetí ve srovnání s normálem mezi lety 1981 až 2010. "V roce 2017 je nadnormální jen duben, a ne všude, jinak všechny měsíce jsou podnormální," uvedla Svatava Kozlovská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Například stanice v Kuchařovicích na Znojemsku letos v květnu naměřila dokonce nejméně srážek od roku 1981, a to 9,8 milimetru. Za celé pololetí v Kuchařovicích napršelo 122 milimetrů, normál za celý Jihomoravský kraj ve stejném období je 260 milimetrů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Suché pole kukuřice u Hrušek na Břeclavsku.

Sucho postihlo především zemědělce. "Obilí ani nedozrálo a už to uschlo. Výnosy jsou úplná katastrofa, obilí je poloviční, někde třetinové. Bude z toho možná jen pleva pro dobytek," uvedl šéf břeclavské Agrární komory Antonín Osička. Sklízí se tam, kde nejvíce zasáhlo sucho, tedy také na Znojemsku. Zemědělce ale trápí i požáry, jeden z největších za poslední léta v pondělí zasáhl pole u Suchohrdel na Znojemsku.

Problémy s nedostatkem vláhy dolehly i na vinaře. Například Zámecké vinařství Bzenec musí obnovit zhruba polovinu výsadby zážitkové vinice, která roste ve svahu nad Bzencem na Hodonínsku. Některé mrazem načaté rostliny definitivně ve svahu zlikvidovalo sucho.

Reklama

Výběr článků

Načítám