Hlavní obsah

Motolská nemocnice popřela úmrtí Jindřicha Forejta

Aktualizováno

Jindřich Forejt, bývalý protokolář exprezidenta Václava Klause, je ve vážném stavu v nemocnici v pražském Motole poté, co ho postihla mrtvice. Bývalý ministr kultury Daniel Herman na Twitter napsal, že zemřel, mluvčí motolské nemocnice Novinkám řekla, že takovou informaci nemůže potvrdit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jindřich Forejt

Článek

Podle informací Novinek je stav 43letého Forejta velmi vážný a byl uveden do umělého spánku. Po příznacích mrtvice si ještě sám stihl zavolat sanitku.

Deník Blesk uvedl, že měl jít nedávno Forejt na testy na covid, ale „vyšly tak, že podle protilátek ho už měl prodělaný v minulosti“.

Exministr Herman pak napsal na Twitter, že Forejt zemřel. „V různých pozicích jsme se řadu let potkávali. I když naše setkávání bylo často dosti komplikované, přeji zesnulému lehké odpočinutí,” uvedl Herman v sedm večer na svém twitterovém účtu. Informaci poté potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který také přes twitter požádal o modlitbu za bývalého kolegu, následně ale tweet smazal a napsal, že stačila chvilka a smutek se změnil v pocit naděje.

„Informace, které běhají po Twitteru, nemohu potvrdit,” sdělila Novinkám Pavlína Danková, mluvčí FN Motol, kde Forejt leží. „Nikdo v tomto věku ve Fakultní nemocnici Motol nezemřel,” citoval server iDnes. cz ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka.

„Můj předchozí tweet byl reakcí na zprávu, kterou jsem obdržel od společného známého,” vysvětlil později svůj omyl Herman a omluvil se za něj.

Obsah videa, na němž údajně Forejt šňupe kokain, není trestným činem

Krimi

Forejt působil na Hradě od roku 2002. Funkce se vzdal na začátku prosince 2016.

Forejt je uznávaným odborníkem na protokol, ale byl také spojen s několika diplomatickými přešlapy prezidentské kanceláře.

Protokol pod jeho vedením měl být odpovědný za pozdní příjezd hlavy státu na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče a Forejtovo jméno bylo skloňováno rovněž s kontroverzí kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Protokol rovněž hlavu státu nepřesně informoval o údajné nepřítomnosti amerického velvyslance ve Vladislavském sále 28. října.

Z Hradu odešel poté, co se objevily informace o videu, na němž Forejt mimo jiné užívá drogy. Později začal působit v Institutu Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám