Hlavní obsah

Jestli chcete dítě ve škole, musíte to nahlásit do půlnoci, rozhodla vláda

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

O tom, že od 25. května mohou do škol dobrovolně děti na prvním stupni, informoval resort školství už v minulých týdnech. V pondělí večer to oficiálně schválila vláda. Rodiče tak musí učinit do dnešní půlnoci. Mají na to tak pouhých sedm hodin.

Foto: Novinky

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Ministerstvo školství ve spolupráci s epidemiology pro školy vypracovalo manuály, co budou muset zajistit, aby se snížilo riziko šíření covidu-19. Vedení škol tak bude muset děti rozdělit do skupin po nejvýše 15 a zajistit, aby se různé skupiny dětí nepotkávaly.

Podle nařízení o tom, zda rodiče dítě do školy pošlou, musí nejen rozhodnout ale i dát škole vědět do dnešní půlnoci.

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Domácí

„Informace, že se má dítě do školy nahlásit do 18. května řediteli školy, je uvedena v postupech, které jsme na školy rozesílaly už 2. května,” doplnila Novinkám tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Reagovala tak na dotaz, proč to vláda oficiálně schválila až dnes. „Toto je formální akt ze strany ministerstva zdravotnictví, ale informace byla známá předem,” doplnila Lednová.

Od 25. května do škol budou moct dobrovolně nastoupit pouze školáci na prvním stupni. Ti na druhém stupni se možná do škol vrátí během června, ale o tom ještě vláda definitivně nerozhodla. Od 11. května do škol chodí dobrovolně také deváťáci a studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol.

Rodiče, kteří dítě do školy nepošlou ze zdravotních, sociálních nebo kapacitních důvodů, nepošlou, budou mít nárok na čerpání ošetřovného. To je pro rodiče od cca 3 let do 13 let věku dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám