Hlavní obsah

Jeseníky zaplňují turisté, jejich úrazy zaměstnávají místní nemocnici

Právo, mhr

Po lyžařích začali Jeseníky zaplňovat turisté. Pěší, na kolech i koloběžkách. Pociťuje to i nemocnice v Jeseníku, kde lékaři v chirurgické ambulanci ošetřili jen během posledního týdne přes 300 pacientů. Z nich 180 utrpělo úraz.

Foto: Horská služba Jeseníky, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejčastěji se jednalo o zlomeniny, těch bylo čtyřicet, a alarmující je i počet úrazů hlavy, kterých za týden evidujeme 23. Většina ošetřených osob naštěstí měla v době úrazu helmu, která prakticky vždy snižuje riziko závažného poranění,“ uvedl primář ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Jesenické nemocnice Jozef Janošec. Mezi pacienty podle něj převažovali dospělí.

„Většina úrazů byla naštěstí lehkého charakteru a pacienti tak mohli být po ošetření propuštěni domů. Hospitalizace pro úraz byla nutná v 10 případech,“ poznamenal primář.

Pro zraněného chlapce v Jeseníkách letěl vrtulník

Domácí

Již od května každoročně stoupá na Jesenicku počet ošetřených úrazů v souvislosti se sportem, ale i zdánlivě nenáročnými rekreačními aktivitami. Převládajícími poraněními jsou tržné rány, pohmožděniny, končetinová poranění od vykloubenin po zlomeniny, ale i zmíněné úrazy hlavy.

„Nejčastější příčinou je přecenění vlastních sil nebo podcenění reálného rizika a podmínek v dané situaci. Lidé často například neodhadnou, nakolik je daný terén vhodný pro turistiku, nakolik spolehlivé je jejich kolo, nebo třeba kolik energie a sil ještě mají,“ tvrdí Janošec s tím, že samostatnou kapitolou je pak alkohol, který je velmi záludný a nebezpečný jak při jízdě na kole, tak i při pobytu ve vodě a všech dalších sportovních aktivitách, při kterých zhoršuje koordinaci a zpomaluje rychlost reakcí.

V Jeseníkách se těžce zranil chlapec na koloběžce, při pádu mu praskla přilba

Krimi

Lékaři Jesenické nemocnice proto apelují, aby lidé byli opatrní. „Základem při provozování sportovně-rekreačních aktivit by měla být zvýšená opatrnost, nošení ochranných pomůcek, nepřeceňování vlastních sil a schopností i dostatečné seznámení se s prostředím,“ doplnila mluvčí Jesenické nemocnice Radka Miloševská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám