Hlavní obsah

Jednání Rady České televize se poprvé neuskutečnilo

Právo, jp

Stalo se to v novodobé historii Rady České televize (ČT) poprvé. Středeční jednání skončilo, ledva začalo. Nesešel se dostatečný počet členů, rada tudíž nebyla usnášeníschopná. Muselo by přijít alespoň osm radních.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dostavilo se jen pět radních. Omluvilo se šest členů, mimo jiné neustálí kritici práce generálního ředitele ČT, jako je například předseda rady Pavel Matocha. Poprvé také nepřišla ostře sledovaná radní Hana Lipovská. Ta na Facebooku uvedla, že se omlouvá ze „závažných osobních důvodů“. Chyběl i Zdeněk Šarapatka, který naopak činy televizního vedení na jednání většinou hájil. Důvody omluvenek nebyly sděleny.

Podle zákona o ČT je potřebná účast nadpoloviční většiny, tedy přítomnost nejméně osmi členů. Situaci vedle omluv ztížilo, že poslanci stále nezvolili čtyři nové radní za ty, kterým v květnu skončil mandát. Rada má v současnosti jen jedenáct členů. V polovině září skončí mandát Zdeňku Šarapatkovi, radních bude pouze deset.

Volte radní ČT veřejně, navrhuje volební výbor Sněmovny

Domácí

Volba nových členů se očekává až po výsledku říjnových voleb do Sněmovny. Další jednání rady je naplánováno na středu 22. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám