Hlavní obsah

Jarní sluníčko doprovodila zeslabená ozonová vrstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První slunný víkend s teplotami nad 20 stupňů Celsia vylákal ven mnoho lidí. Meteorologové však varovali, že hřejivé paprsky doprovází zeslabení ozonové vrstvy nad Českem, a to zvyšuje riziko škodlivých účinků UV záření. Lidé by proto měli při delším pobytu na přímém slunci používat krémy s vysokým ochranným faktorem a sluneční brýle. Především na horách, kde se dá v takovém počasí lyžovat v plavkách zvyšuje sníh podle odborníků sluneční záření až o 80 procent.

Foto: ČTK

Slunečné počasí a teploty nad 20 stupňů Celsia zlákaly 4. dubna obyvatele Prahy k slunění na Petříně.

Článek

Teplé a slunečné počasí nalákalo v sobotu do pražských ulic a parků množství lidí, přestože v porovnání s pátkem byly teploty ale nižší. V Libuši odpoledne naměřili meteorologové 21,4 stupně Celsia a v Klementinu 20,7 stupně Celsia. Teplotní rekord Klementina, kde se počasí měří již od roku 1775, je pro 4. dubna 23 stupňů Celsia a trvá od roku 1953. Naopak nejméně bylo v roce 1900, kdy teplota dosáhla minus 5,7 stupně Celsia.

Teplotní rekord ale padl na západě Čech. Meteorologové odpoledne v Plzni - Bolevci naměřili 22,9 stupně Celsia. "Dosavadní rekord byl z roku 1985 - 22,3 stupně," řekl Ivo Bohmann z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Historicky největší teplota pro daný den byla překonána na západě Čech i v pátek, kdy padl teplotní rekord z roku 1976.

V neděli by se měly udržet na většině území České republiky během dne teploty kolem 20 stupňů Celsia s mírným ochlazováním ze severozápadu.  Nicméně předpověď už slibuje přeháňky a místy zataženou oblohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám