Hlavní obsah

Infektolog: Opičí neštovice i bez vyrážky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masové šíření opičích neštovic nepředpokládám, ale je potřeba být ostražitý, řekl v rozhovoru pro Právo primář infekčního oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze Milan Zlámal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Opičí neštovice. Ilustrační foto.

Článek

V Česku zemřel první pacient nakažený opičími neštovicemi, tato nemoc však nebyla příčinou úmrtí. Jsou opičí neštovice smrtelné?

Určitě je to choroba, na kterou se zemřít může. Záleží na imunitní síle organismu. V případě, že člověk má z jakýchkoliv důvodů potlačenou imunitu, může být průběh opičích neštovic těžký, komplikovaný a pa­cient může i zemřít. Tento pacient zemřel ale na jinou příčinu než opičí neštovice.

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi

Domácí

Objevil se u nás i první případ dítěte s touto nemocí. Jak se mohlo nakazit?

O tomto případu nemám žádné informace, ale obecně je tato nemoc přenosná blízkým kontaktem. Tedy kůží na kůži, dotekem, slinami, ale i z kontaminované sklenice nebo hračky.

Někdo měl dva tři pupínky, jiný zase příznaky angíny: horečku, bolest krku a zduřelé uzliny

Jaká je v Česku situace s opičími neštovicemi celkově?

V Česku je hlášeno 66 potvrzených případů a jedno úmrtí, ale jak už bylo zmíněno, úmrtí je z jiné příčiny. Je ale potřeba být ostražitý. Zásadní je, aby člověk, který má potíže, nebyl v kontaktu s dalšími osobami, aby nenakazil někoho jiného. Určitě jsou ale případy, o nichž nevíme. Někteří nemocní ani nejdou k lékaři, nevšimnou si, že mají problém. Opičí neštovice se projevují vyrážkou, ale ta může být rozmanitá. U někoho jsme pozorovali dva tři pupínky, jiný měl zase příznaky angíny: horečku, bolest krku a zduřelé uzliny.

Liší se průběhy i projevy na kůži. Zaznamenali jsme i případ opičích neštovic, kdy člověk žádnou kožní vyrážku neměl. Zjistili jsme to až při výtěru z nosohltanu.

Jak se opičí neštovice u tohoto člověka projevily?

Právě bolestí v krku, horečkou a zduřelými lymfatickými žlázami.

V pražské mateřské škole se objevily opičí neštovice

Domácí

Kolik takových nediagnostikovaných případů může v Česku být?

To si netroufám odhadnout. Odhadem jich mohou být desítky. Zajímavé je, že jsme opičí neštovice potvrdili u jednoho pacienta i zpětně. Byl u nás hospitalizován v dubnu tohoto roku a až zpětně jsme zjistili, že měl i opičí neštovice. Byl to určitě jeden z prvních případů v EU.

Mají vůbec opičí neštovice potenciál se masově šířit?

To si také nedovolím tvrdit. Přenos musí být opravdu velmi blízký, doslova tělo na tělo. Masové šíření nepředpokládám, ale u rizikových osob se vyplatí být ostražitý. Jakmile dojde k přenosu v domácnosti, může nastat problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám