Hlavní obsah

Hygienici selhali, zlobí se rodiče dětí ze zrušeného tábora

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štramberk

Desítky rodičů zamířily v sobotu odpoledne do letního tábora v areálu U Kateřiny ve Štramberku na Novojičínsku. Kvůli nákaze covid-19 ho v pátek z minuty na minutu zrušili moravskoslezští hygienici, takže rodiče si museli vyzvednout všech 235 dětí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tábor ve Štramberku hygienici kvůli koronaviru zrušili. Rodiče si během soboty museli odvézt děti domů.

Článek

„Dneska jsme uzavřeli jeden letní dětský tábor, kdy tam onemocněl jeden vedoucí a jedno dítě. Zatím. Ten turnus jsme museli zrušit a tábor vydezinfikovat,“ sdělila v pátek ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Provozovateli tábora proto nezbylo nic jiného, než rozeslat všem rodičům 235 dětí z celého Česka, aby si pro své ratolesti přijeli. „Nemusela, ale zrušila ho,“ řekl na adresu hygieny provozovatel tábora Vladimír Novobílský. Podle něj šlo o unáhlený krok.

Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

„Mělo se to udělat trošku jinak. Když hygiena řekla, že děti mají jet domů, tak měla dát za jakých podmínek. Protože rodiče volají, jestli děti půjdou do karantény, jak s nimi mají naložit, ale to nikdo neřekl. Teď ty děti jedou domů, staví se po cestě na benzince, půjdou do McDonaldu a může se stát, že jsou pozitivní na covid,“ upozornil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Emoce ve zrušeném táboře.

Novobílský navíc namítl, že děti mohly přečkat část karantény v táboře a nic se rušit nemuselo. „Byly by v uzavřeném objektu. Takhle je to pro řadu rodičů nečekaná komplikace,“ dodal s tím, že pokud si rodiče dítě do sobotního večera nevyzvednou nebo se neozvou, budou je muset obvolávat sami. „Můžu ale říct, že hodně rodičů je naštvaných. Na nás ne, na hygienu,“ sdělil.

První rodiče začali děti vyzvedávat v sobotu odpoledne. „Děti měly zůstat pohromadě tady. Takhle se to týká stovek rodin, které půjdou po celé republice na testy. Měli tady děti otestovat a potom, až na základě výsledků dělat nějaké rozhodnutí ohledně ukončení tábora,“ poznamenala Ines z Frýdku-Místku, která si ve Štramberku vyzvedla dceru. Tu měla na táboře i Pavlína z Prahy. Neskrývala rozčarování z toho, jak hygienici jednali.

„Děti tady mohly být izolovány a mohly tady zvládnout část karantény. Už mě kontaktovala hygienička hlavního města Prahy, takže já teď budu mít dítě do 30. července v karanténě, v pondělí s ním musím běžet na výtěr a devětadvacátého na druhý,“ popsala, co ji čeká. Paní Pavlína navíc přiznala, že vyzvednout dceru na táboře pro ni bylo komplikované. „Měla jsem být v tuhle chvíli na svatbě neteře v Orlických horách, takže manžel jel tam a já sem,“ povzdychla si.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám