Hlavní obsah

Hromadné nábory do ČSSD neskončily, strana "truc buňku" zrušila

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílina
Aktualizováno

Hromadné nábory členů do soc. dem. neutnul ani březnový sjezd strany v Brně, kde bylo zvoleno nové vedení oranžových. V neděli bylo přijato do druhé místní organizace ČSSD v Bílině, která vznikla teprve 13. března, najednou 36 členů. Vedení ústecké krajské soc. dem. tuto druhou "truc" buňku v pondělí zrušilo.

Článek

„Není důvod, aby v Bílině byla ještě druhá organizace,“ informoval Právo o výsledku jednání šéf ústecké krajské ČSSD Arno Fišera. Upřesnil, že způsob nedělního hromadného přijetí členů nemá oporu ve stanovách ČSSD.

Truc buňku založili lidé blízcí Bendovi

V Bílině funguje dlouhá léta místní organizace ČSSD, kterou nyní vede exposlanec Vlastimil Aubrecht. Před dvěma týdny ale vznikla druhá buňka, kterou podle Aubrechta iniciovali lidé blízcí bývalému šéfovi ústecké krajské soc. dem. Petru Bendovi. Ten nyní vede okresní organizaci ČSSD v Teplicích, pod kterou Bílina spadá.

„Dozvěděl jsem se, že měli přijmout 36 lidí. Je to šílené, ta organizace vznikla před čtrnácti dny za účasti šesti lidí blízkých panu Bendovi a najednou jich je 42. Je vidět, že to je typické velrybářství za nějakým účelem. Stydím se za to, že se takové věci v ČSSD dějí. Považuji to za pokus o privatizaci strany,“ řekl v pondělí Aubrecht Právu.

Nedělní hromadné přijímání do druhé bílinské buňky monitorovala krajská kontrolní komise ČSSD. Právu to potvrdil, stejně jako počet přijatých členů, její šéf Petr Jakubec. Komise si hodlá na hromadné nábory posvítit. „Krajská kontrolní komise situaci monitoruje a připravuje opatření proti nestandardním náborům členů,“ prohlásil Jakubec.

Vznik „truc“ organizace v Bílině je přitom spojen i s loňskými podzimními komunálními volbami. Exšéfka původní bílinské buňky ČSSD Martina Aubrechtová v pondělí uvedla, že žádost o druhou organizaci ve městě podalo loni v březnu 12 členů strany z Bystřan. Šest z těchto žadatelů se ovšem podle Aubrechtové později objevili na kandidátce pro komunální volby za uskupení Bílinští sociální demokraté, které nemá s ČSSD nic společného a oranžovým v klání konkurovalo.

Lounští rebelové chtějí také svoji buňku

V rámci ústecké krajské soc. dem. se přitom podle zjištění Práva hovoří také o dalším chystaném pokusu založit „truc“ stranickou buňku, a to v Lounech. Fišera v pondělí na dotaz Práva uvedl, že taková žádost existuje, ale nemá šanci na úspěch.

„Nemá to žádné opodstatnění, v Lounech už máme silnou funkční organizaci,“ zdůraznil Fišera. Podle něj jsou za snahou o založení „truc“ organizace v Lounech osobní boje, ve kterých figuruje skupina kolem Karla Vrby, o kterém se v médiích objevily informace, že byl v minulosti dvakrát odsouzen například za loupež nebo ublížení na zdraví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám