Hlavní obsah

Hřib chce omezení dávek uprchlíkům v místech, kde již nejsou kapacity

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhuje omezit vyplácení dávek a dotací uprchlíkům v místech, kde jsou již vyčerpané kapacity. Návrh prezentoval v úterý po jednání zástupců krajů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Ten se k němu vyjádří odpoledne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Praha se již nějakou dobu potýká s nedostatkem kapacit a zasazuje se proto o rozložení zátěže uprchlické vlny i na další regiony.

Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich potvrdil, že se relokace uprchlíků z přetížených míst do oblastí s volnější kapacitou řešila, je podle něj ale třeba prozkoumat, zda je navrhované řešení v souladu se zákonem. Na jednání k návrhu nebylo přijato žádné usnesení, sdělil mluvčí.

„Rovnoměrnější rozprostření uprchlíků požaduji dlouhodobě. Nedává smysl finančně dotovat setrvání uprchlíků v místech, kde už zkrátka není kapacita ani dle vládního datového modelu," uvedl Hřib v prohlášení.

Samosprávy budou potřebovat peníze

Aktuální situace v Praze není podle primátora udržitelná, na místní obyvatele dopadá zvyšování životních nákladů. Řešení podle něj musí řídit přímo premiér Petr Fiala (ODS).

„Jde nejen o koordinaci jednotlivých ministerstev, ale také o dohodu s městy a obcemi, do kterých by měli být uprchlíci relokováni a které na zvládnutí krize budou muset dostat peníze,” uvedl Hřib. Doplnil, že magistrát už finance pražským městským částem poslal.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Za tři měsíce trvání ruské invaze na Ukrajinu získalo víza dočasné ochrany 353 412 uprchlíků. Nejpřetíženější je dlouhodobě právě Praha, ve které svůj pobyt podle statistik ministerstva vnitra k úterý ohlásilo 81 944 lidí. Skutečný počet uprchlíků v zemi je zřejmě nižší, vnitro však nemá přesný přehled o tom, kolik lidí již ze země odjelo. Podle posledního vyjádření Rakušana je v Česku zhruba 200 000 uprchlíků, převážně žen a dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám