Hlavní obsah

Tisková konference na Pražském hradě, kde hrad ukázal video s prezidentem

Aktualizováno

Prezidentská kancelář, kterou vede kancléř Vratislav Mynář, svolala na čtvrtečních 15 hodin na Pražský hrad tiskovou konferenci. K jakému tématu se chce vyjádřit, nebylo dopředu jasné. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček posléze doplnil, že bude přehrán audiovizuální záznam.

Briefing Kanceláře prezidenta republikyVideo: Novinky

 
Článek

„V rámci tiskového briefingu od 15:00 hodin na Pražském hradě bude přítomným novinářům přehrán audiovizuální záznam,” uvedl Ovčáček.

Mynář minulý týden sliboval vyvrátit údajné lži, které se šíří o zdraví prezidenta Miloše Zemana, což se však nestalo. Mynář místo toho obhajoval své chování v pozici kancléře v době prezidentovy hospitalizace.

Mynář: Nikdo mě nemůže odvolat, jen Zeman

Domácí

TK Vratislava MynářeVideo: Novinky

Jiná tisková konference byla svolána o několik dní dříve. I od ní se čekalo nějaké vyjádření, které do situace kolem prezidenta vnese jasno. Vystoupila ovšem prezidentova žena Ivana a oznámila, že její manžel je nemocný.

Manžel je nemocný, potřebuje nabrat síly, řekla Ivana Zemanová

Domácí

Zeman je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici a podle vyjádření lékařů není schopen pracovat. Informaci o zdravotním stavu hlavy státu si vyžádal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) kvůli tomu, že Hrad odmítl o stavu prezidenta informovat. Vystrčil v pondělí zprávu nemocnice zveřejnil.

Kromě toho nemocnice uvedla, že o faktu, že Zeman není schopen práce, ví kancléř Mynář už několik dní, přesto o tom veřejnost neinformoval.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Oslavy státního svátku

Nejasné zůstává, zda a za jakých podmínek proběhne tradiční udělování státních vyznamenání 28. října.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měli představitelé Hradu ve čtvrtek hovořit s hospitalizovaným prezidentem právě o jeho představě ohledně konání slavnostního ceremoniálu. Babiš, který navrhuje slavnostní akt odložit, tvrdí, že jeho role v celé záležitosti skončila kontrasignací listin pro vyznamenané.

V den, kdy Babiš dekrety podepisoval, uvedl, že mají razítko s podpisem prezidenta, ne Zemanův vlastnoruční podpis.

Mynář v posledních dnech čelí kritice a výzvám k odstoupení, což však odmítá. Odvolat jej nyní může pouze prezident. K odchodu ho vyzval i Babiš, který podotkl, že pokud se tak nestane, odvolá ho v případě, že bude kvůli Zemanově neschopnosti pracovat aktivován článek 66.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám