Hlavní obsah

Horko a sucho má být i v srpnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle nejnovější dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) si Česko od horkého a suchého počasí neodpočine ani v srpnu. Následující měsíc má pokračovat počasí s nadprůměrnými teplotami, zatímco srážkové úhrny zůstanou pod normálem. Novinkám to potvrdil meteorolog Vladimír Seifert z ČHMÚ.

Článek

Průměrná teplota v nadcházejícím měsíci dosáhne v pražském Klementinu 19,8 stupně. Přes den se ale rtuť teploměru může často vyšplhat i k 30 stupňům.

"Konec července by měl přinést o poznání nižší teploty, nicméně stále koketující s 30 stupni. V 1. srpnové dekádě se místy objeví přeháňky a bouřky, v noci klesnou teploty na 17 až 11 stupňů, přes den vystoupají na 23 až 29 stupňů," řekl Novinkám Seifert.

Podobný ráz si uchová počasí i v období od 11. do 20. srpna, i když od poloviny měsíce už meteorologové předpokládají rozsah odpoledních teplot už jen mezi 18 až 24 stupni a přibývající oblačnost a srážky.  

Horko a sucho přidělalo práci hasičům

"Během čtvrtka 20. července zasahovali hasiči u celkem 160 požárů, což je téměř dvojnásobek dlouhodobého průměru," uvedl tiskový mluvčí generální ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček. Upřesnil, že nárůst oproti normálu činí 181 procent.

Hasiči podle Kopáčka v posledních dnech denně vyjíždějí k desítkám požárů lesního porostu, suché trávy, křovin nebo i stohů a polí.

"Za posledních sedm dní hasiči likvidovali celkem 771 požárů," sdělil Kopáček.

Připomněl doporučení hasičů, aby lidé v současném počasí, které přeje požárům, vůbec nerozdělávali v přírodě oheň. Nebezpečné je podle hasičů i kouření. "Stačí málo a může dojít k požáru," varoval mluvčí.

Upozornil také na skutečnost, že kouření a rozdělávání ohně v lese a do 50 metrů od jeho okraje je ze zákona zakázáno. "V případě porušení těchto striktních zákazů mohou provinilci dostat desetitisícové  pokuty," připomněl Kopáček.

Reklama

Související články

V ČR padl teplotní rekord starý 141 let

V pražském Klementinu naměřili meteorologové teplotní rekord pro 20. červenec. Teploměr ukázal 35,3 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 1865 bylo...

Výběr článků

Načítám