Hlavní obsah

Holešovická hasičárna šla k zemi

Právo, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dřevěné objekty ze začátku čtyřicátých let, které v pražských Holešovicích v Argentinské ulici sloužily hasičům, padly k zemi. Zbourány byly proto, aby uvolnily prostor pro novou, moderní hasičskou stanici, která by na místě té původní měla vyrůst během následujících dvou let. Projekt se připravoval zhruba šest let.

Holešovická hasičárna šla k zemiVideo: Novinky

 
Článek

Stanice už tehdy byla stavěna jako jakési provizorium a sloužit měla hasičům původně zhruba pět let. Nakonec ale vydržela téměř osmdesát, a to bez viditelných zásahů. Na místě jako by se na první pohled zastavil čas, což Právu při zahájení stavby nové hasičárny vloni na konci srpna potvrdil také Maxmilián Sperling.

„Nastoupil jsem sem v roce 1943 a sloužil jsem tu jako důstojnický čekatel po maturitě dva roky. Nic se tu nezměnilo, je to tu zcela stejné jako tenkrát,“ potvrdil pětadevadesátiletý pamětník.

Foto: Novinky

Dřevěná hasičárna byla v Holešovicích skoro osmdesát let.

„Dominanta protektorátního provizoria, tedy výjezdových garáží pro hasičskou techniku, byla definitivně stržena. Demolice starých a nevyhovujících prostor tak byla v první etapě ukončena. Na jejich místě vznikne za dva roky nová hasičská stanice a zázemí pro výjezdové hasiče, za další dva roky pak druhá část budovy pro pracoviště požární prevence,“ přiblížil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a doplnil, že část hasičů našla dočasné zázemí u dobrovolné jednotky v pražských Letňanech.

Celodřevěná hasičská stanice v Praze půjde k zemi. Vydali jsme se na poslední prohlídku

Domácí

„V levé části areálu ještě zůstává poslední stavba z druhé světové války. Ta bude přechodně sloužit jako zázemí pro jedno hasičské družstvo,“ upřesnil Kavka s tím, že holešovická stanice patří k těm, odkud hasiči vyjíždějí nejčastěji.

Celodřevěná stanice v Holešovicích sloužila hasičům skoro 80 let, teď půjde k zemi. Vydali jsme se na poslední prohlídku.Video: Novinky

Poté, co bude dokončena první etapa a hasiči se přestěhují do nového, půjde k zemi i poslední starý objekt a místo něj zde bude postavena budova, jež bude sloužit jako pracoviště požární prevence. I tato stavba by měla trvat zhruba dva roky.

Kromě hasičů by v Argentinské ulici měla najít útočiště také pražská záchranná služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám