Hlavní obsah

Hnutí STAN dalo lidovcům košem, chce jít do voleb samostatně

Právo, Novinky, Karolina Brožová
Aktualizováno

Hnutí Starostové a nezávislí bude v podzimních volbách do Sněmovny kandidovat samostatně. Odmítlo tak návrh KDU-ČSL, aby zástupci hnutí kandidovali na jejích kandidátních listinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

„Pakliže KDU-ČSL nemá odvahu jít v koalici a vytvořit skutečnou sílu na české politické scéně, což bylo hlavním smyslem spojení, půjdeme sami,“ vysvětlil Právu stanovisko STAN jeho místopředseda Radim Sršeň.

Celostátní výbor se k otázce postavil prý takřka jednomyslně. „Pro rozhodnutí hlasovala naprostá většina. Celostátní výbor nepřijal výzvu KDU-ČSL. Do voleb půjde STAN samostatně s regionálními partnery,“ potvrdil Právu mluvčí STAN Karel Kreml.

S lidovci změní STAN koaliční smlouvu na volnější dohodu o spolupráci ve čtvrtek. Místa na kandidátkách KDU-ČSL odmítli po zkušenosti s TOP 09.

Spolupráci se STAN pro volby do Sněmovny údajně potvrdili Starostové pro Liberecký kraj, Karlovarská občanská alternativa, NOVÝ IMPULS, ZVUK 12, Starostové pro občany, Tábor 2020, Východočeši, Starostové a osobnosti pro Moravu a Zlínské hnutí nezávislých.

„Velmi si vážíme podpory regionálních stran a hnutí. Stojí za nimi lidé, kteří dodržují dohody a jsou ochotni spojit se ve prospěch této země. Takové politiky naše země potřebuje,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Lidovci rozhodnutí STAN kritizovali. Jít do voleb samostatně znamená podle nich tříštění sil a přibližuje hrozbu monopolu jedné strany. Spolu prý měli šanci na víc hlasů.

Osudných deset procent

Koaliční smlouvu si STAN a KDU-ČSL schválily definitivně v dubnu. V květnu ji posvětil celostátní lidovecký sjezd. Jenže po sérii průzkumů veřejného mínění, ve kterých by společné uskupení nepřekročilo nutných deset procent hlasů, od kroku vedení lidovců minulý týden ustoupilo a nabídlo Starostům místa na kandidátních listinách pod značkou KDU-ČSL.

Podobně přitom Starostové kandidovali do Sněmovny v minulosti s TOP 09. Uspěli tak ve volbách v roce 2010 i 2013. Samostatně kandidoval STAN v krajských volbách loni, když získal 24 mandátů a dalších 32 v koalicích s ostatními regionálními stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám