Hlavní obsah

Hejtmani a starostové mířící do Sněmovny zatím funkce neskládají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někteří nově zvolení poslanci se budou muset rozhodnout, jak skloubit zisk mandátu s posty na krajských úřadech či radnicích. Většina nově zvolených chce počkat na výsledek povolebních vyjednávání a posty prozatím opouštět nechtějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Článek

První místopředseda ČSSD Michal Hašek skončí po svém opětovném zvolení do Poslanecké sněmovny na postu hejtmana Jihomoravského kraje, a tedy i předsedy Asociace krajů ČR.

"Rozhodně platí, že již nebudu obě funkce (poslance a hejtmana) kumulovat dlouhodobě, definitivně se rozhodnu po ustavení Sněmovny a nové vlády," uvedl Hašek. Totéž doporučí i svým kolegům-hejtmanům z ČSSD

Jiří Běhounek proto zatím zůstane jako úspěšný lídr kandidátky vítězné ČSSD i po volbách ve funkci hejtmana Kraje Vysočina. Chce počkat, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve Sněmovně a zda se vůbec podaří sestavit vládu. „Pak se rozhodnu podle toho, co bude z mého pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina,” dodal.

Běhounek získal ve volbách na Vysočině vůbec nejvyšší počet preferenčních hlasů, zakroužkovalo ho 8020 voličů.

Opětovně zvolený poslanec Josef Novotný (ČSSD) zůstane zatím i hejtmanem Karlovarského kraje. Obě tyto funkce zastával i v uplynulých třech letech.

"V současné době vůbec nehodlám opouštět místo hejtmana. Teď se čtvrt roku bude usazovat Poslanecká sněmovna, pak bude další čtvrt rok vyjednávat vláda. Nejdřív dostane šanci sestavit vládu jedna strana, pak další, a pokud se vůbec podaří sestavit nějaká vláda, tak se brzy rozpadne," míní Novotný. Podle něj je tak na úvahy o tom, jestli křeslo hejtmana opustit, příliš brzy.

Chovanec si vybere

Plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD), který uspěl jako jednička stranické kandidátky, byl i stínovým ministrem dopravy. "Oba mandáty si rozhodně neponechám dlouho, nevyužiji ani šestiměsíční lhůtu, kterou pro přípustnou kumulaci funkcí máme určenou," řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Předběžně počítá s tím, že pokud by se na základě povolebního vyjednávání stal členem příští vlády, vzdal by se postu hejtmana. Pokud by byl poslancem, zváží se stranickými kolegy a kolegy z vedení kraje, kde bude platnější a vzdá se buď postu poslance nebo hejtmana.

Olomoucký primátor chce dotáhnout rozpočet

Olomouc zřejmě čeká ještě do konce letošního roku změna na postu primátora. Dosavadní primátor Martin Novotný se jako jediný z kandidátky ODS dostal v kraji do Sněmovny. Již dříve přitom avizoval, že v případě úspěchu opustí po sestavení rozpočtu svou funkci na radnici.

"Platí to, co jsem řekl. Budeme muset ale sledovat celostátní vývoj, zda Sněmovna bude schopna něco vygenerovat nebo se rozpustí ještě dříve, než my schválíme rozpočet," uvedl v nadsázce primátor Novotný. O svém postoji se chce poradit se svými straníky i koaličními partnery na radnici.

Naopak starostové Náchoda Jan Birke (ČSSD) a Trutnova Ivan Adamec (ODS), kteří se díky preferenčním hlasům dostali v Královéhradeckém kraji do Sněmovny, chtějí zvládnout funkce starosty i poslance.

Budu muset něco ubrat, míní nová poslankyně

Do Sněmovny se dostala na kandidátce ANO 2011 také starostka Holovous na Jičínsku Martina Berdychová, která však bude o svém dalším působení v některých funkcích jednat.

"Určitě se budu muset z nějakých postů ubrat. Na úterý mám svolené zastupitelstvo obce a musíme se poradit co dál. V současné době nemám ani místostarostu, je nutné zajistit, aby tady všechno fungovalo," uvedla Berdychová.

Reklama

Výběr článků

Načítám