Hlavní obsah

Heger přirovnal odchod lékařů k povodním, nějaké peníze by se najít musely

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve středu zveřejnil otevřený dopis adresovaný lékařům sdruženým v iniciativě Děkujeme, odcházíme. Ministr na jednu stranu uznal, že lékaři by si zasloužili vyšší platy, nicméně konstatoval, že jejich zvýšení v příštím roce je nerealizovatelné. Pokud by exodus ohrozil fungování systému, musel by dle ministra nastoupit havarijní režim, který by finance zajistil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"Představa, že k navýšení platů dojde v příštím roce, je v současné situaci naprosto nerealizovatelná a argumenty o zubožení lékařského stavu a požadavky na navýšení platů lékařů jsou mimo realitu," uvedl Heger.

"Pokud bude Lékařský odborový klub i nadále eskalovat své výhrůžky a lékaři, zejména z nejrizikovějších oborů jako je např. anesteziologie skutečně přestanou pracovat, budou se finanční prostředky muset vložit do systému v havarijním režimu, stejně jako například do povodněmi postižených krajů," dodal ministr a upozornil, že nepůjde o skutečné reformní řešení. "Povede to k chaosu," upozornil Heger s tím, že to zbrzdí start reforem a tím i nápravu celého systému.

Ministr připomněl, že objem peněz ve zdravotnictví vzrostl v posledních pěti letech o 50 procent. "Fakt, že za tuto dobu výše průměrného platu lékaře vzrostla z 1,9násobku pouze na necelý 2,1násobek průměrného platu v České republice, je smutný. V systému na podstatně vyšší zvyšování mezd zdroje byly, ale nedošlo k jejich využití," upozornil Heger.

Všichni nemáte nicotné platy, připomněl Heger lékařům

Upozornil i na údajné nátlakové akce vůči lékařům, kteří se nechtějí k aktivitám Lékařského odborového klubu připojit. "Množí se zprávy o tom, jak jsou svými kolegy v nemocnicích šikanováni ti, kteří stojí stranou. Signálů je tolik, že to již nelze považovat za ojedinělé zvěsti," napsal Heger a naznačil, že řada "odborářských hrdinů" si i přes podpis výzvy Děkujeme, odcházíme zajistila, "že výpovědi, až je skutečně závazně podají, vezmou zpět a práci budou mít dále zajištěnu".

"Věřím, že se nepřidáte k těm, kteří jsou ochotni konat za každou cenu a dělat lékařskému stavu ostudu. Buďte proto, prosím, přiměřeně rozumní," uzavřel ministr a připomněl lékařů, že ne "všichni mají tak nicotné platy", které jim brání v kvalitním životě či přípravě na povolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám