Hlavní obsah

Heger podepsal se sestrami memorandum, které jim dá více kompetencí

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v úterý podepsal s prezidentkou České asociace sester Danou Juráskovou memorandum, na jehož základě by měly sestry i další nelékařské profese získat větší kompetence. Dokument upravuje i problematiku vzdělávání sester a navazuje na memorandum, které Heger podepsal s lékaři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„V souvislosti s přípravou reformy budou významně posíleny kompetence všeobecných sester a ostatních nelékařů (zdravotních laborantů, radiologických asistentů, fyzioterapeutů), zejména v segmentu primární péče, domácí péče a dlouhodobé péče. Součástí reformy bude také významné posílení domácí ošetřovatelské péče,“ konstatoval Heger podle něhož je cílem využití znalostí, které sestry díky svému vzdělání mají.

V dokumentu se hovoří i o zvyšování platů, které by mělo být úměrné růstu mezd lékařů. Ti se před časem s ministrem dohodli na zvýšení tarifních platů o pět až osm tisíc korun.

„Věřím, že podepsání memoranda vnese do řad nelékařských pracovníků, a zejména pak sester, větší klid a jistotu,"  ocenila Jurásková podpis memoranda.

Reklama

Související témata:

Související články

Heger chystá memorandum i pro sestry

Memorandum podobné tomu, jaké si vyžádali lékařští odboráři, příští týden sepíše ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s Asociací sester. Obsahovat bude...

Výběr článků

Načítám