Hlavní obsah

Havlíček: Zrušení antigenních testů budeme možná kompenzovat

Poté, co se přestanou pro vstup na kulturní a sportovní akce nebo do restaurací uznávat antigenní testy a samotesty, je ve hře opětovné zavedení některých kompenzačních programů pro podnikatele. V neděli to řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Havlíček

Článek

„Je otázka, na kterých (programech) se shodneme. V tuhle chvíli by to byl kompenzační bonus pro živnostníky. A na stole je jeden z programů ministerstva průmyslu a obchodu: buď nepokryté náklady, ke kterému bych se klonil, případně covid 2021 – to je pětistovka na hlavu. Případně program Antivirus u ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl Havlíček.

„Musíme se domluvit s profesními svazy, se kterými jednáme takřka denně, na parametrech vstupu do toho programu. To znamená, jaký se musí prokázat pokles tržeb a vůči jakému období,“ doplnil.

Velké firmy testují i nadále

Koronavirus

Epidemie v ČR stále roste. V sobotu laboratoře odhalily 9161 případů, což je zhruba o 3400 více než o týden dříve. Zároveň je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku epidemie v zemi.

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na Twitteru to v sobotu uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

V Česku se znehodnotilo přes 120 000 dávek vakcíny

Domácí

Kvůli zhoršující se situaci nelze podle Havlíčka také vyloučit ani znovuzavedení plošného testování ve firmách. „Teď se domníváme, že to není ten nejlepší nástroj,“ podotkl však.

„Snižuje se tím tlak, aby se lidé nechali očkovat,“ vysvětlil Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám