Hlavní obsah

Havárie horkovodu. Nemocnice, školy a 63 tisíc domácností východních Čech jsou bez tepla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli havárii horkovodního potrubí se ve čtvrtek ráno ocitli bez tepla obyvatelé Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi, kteří využívají horkovod k vytápění. Výpadek postihl na 63 tisíc domácností, nemocnice i školy. Příčinou jsou netěsnosti na hlavních napaječích, kvůli kterým museli technici Elektráren Opatovice (EOP) dočasně odstavit celou soustavu. Firma začala obnovovat vytápění pomocí záložních zdrojů.

Foto: Novinky

Havárie horkovodu

Článek

Teplo z EOP proudí do 63 000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích. Závislé na něm jsou stovky institucí jako nemocnice, školy a podniky.

„Pardubická i Chrudimská nemocnice disponují náhradními zdroji - kotly a vyvíječi páry, které je možné v případě přerušení dodávky teplé užitkové vody a tepla využít. V obou případech již byly náhradní zdroje k těmto účelům spuštěny. V případě Chrudimské nemocnice jsme náhradními zdroji schopni nahradit kapacitu plně. V rámci Pardubické nemocnice by bylo pro plnou náhradu nutné odstavit prádelnu,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Odběratelé zatím zřejmě nepocítili velký problém s vytápěním, neboť jejich radiátory jsou stále ještě nahřáté. Ale přestala jim z kohoutku téct teplá voda.

„Jakmile klesne tlak, tak teplá voda přestane téct. Tam je to nejvíc detekovatelné,“ potvrdila Hana Počtová, mluvčí elektrárny.

Obnovení dodávek snad do tří hodin

„Naši technici již lokalizovali všechny netěsnosti, jsou asi na čtyřech místech a intenzivně pracují na odstranění závad. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě najedou záložní zdroje,“ pokračovala Hana Počtová s tím, že do třech hodin by snad mohly být dodávky obnoveny.

„Je to náš optimistický předpoklad…Přesné detaily zjišťujeme a budeme vědět během pár hodin,“ dodala.

První informace o problémech přišly ve čtvrtek brzy ráno. „Problém zjistili naši technici. Ve velkých napaječích proudí horká voda, a když je venku chladno, stačí netěsnost a uniká pára,“ vysvětlila podstatu problému Hana Počtová a dodala, že se nejedná o běžnou záležitost.

„Vzhledem k tomu, že naši distribuční soustavu stále renovujeme a udržujeme, tak to není běžný stav. Primárně nyní musíme obnovit dodávky tepla, a pak teprve budeme zjišťovat případnou příčinu,“ dodala.

„Informaci o přerušení dodávek tepla jsme hned po ránu rozesílali mobilním rozhlasem a také vyvěšovali na webové stránky a facebook,“ vedla mluvčí chrudimské radnice Sylva Drašnarová. Podobně informováni jsou i obyvatelé Hradce a Pardubic.

Sníh i mráz. Po měsíci nás čeká opět zimní víkend

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám