Hlavní obsah

Hausenblas se má omluvit za slova o mafiánech a zaplatit 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký zastupitel Martin Hausenblas (PRO!Ústí) se má omluvit podnikateli Josefu Matějkovi za to, že ho v novinovém rozhovoru přirovnal k novodobému mafiánovi a naznačil, že se podílel na údajném tunelování někdejšího státního podniku Prefa. Hausenblas má také zaplatit odškodné 100 tisíc korun a náklady řízení, rozhodl v pondělí ústecký okresní soud. Rozhodnutí soudu potvrdili oba aktéři sporu. Rozsudek není pravomocný, Hausenblas uvedl, že se odvolá.

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA, Profimedia.cz

Martin Hausenblas

Článek

Soud v civilním řízení vyhověl Matějkovým požadavkům. „Soud vystavil stopku lhaní a urážení. Tak to v normální společnosti být nemůže,” řekl Matějka.

Hausenblas se o Matějkovi vyjadřoval v rozhovoru pro server Neovlivni.cz v roce 2014, asi šest týdnů poté, co v krajském městě padla koalice ANO a PRO!Ústí. Jednatele společnosti CS-Beton označil za novodobého mafiána a použil i další vyjádření.

„Je to průvodní rys lidí, kteří zbohatli způsobem jako Matějka. Na počátku stálo tunelování Prefy a pak jeho bezohledný podnikatelský styl, nedívat se nalevo napravo, tahat za nitky a všechno válcovat,” řekl Hausenblas v rozhovoru.

Společnost Prefa prošla na začátku 90. let privatizací. Později změnila název a po několika letech skončila v úpadku. V té době už Matějka dle veřejně dostupných informací ve firmě nepůsobil. Za pád společnosti nikdy nebyl nikdo obviněn ani odsouzen.

Zaskočený verdiktem

Hausenblas řekl, že se proti rozsudku odvolá, blíže ho komentovat nechtěl. Jeho advokát Václav Láska řekl, že ho rozhodnutí ústeckého soudu zaskočilo.

„Paní soudkyně si dnes rozsudek neodůvodnila, nedokážu si představit, že by písemné odůvodnění podala tak, že by nás přesvědčila, že se odvolávat nemáme,” doplnil Láska. V případě odvolání se případem bude zabývat ústecký krajský soud.

Matějka se po volbách v roce 2014 stal zastupitelem města. V roce 2015 se na několik týdnů stal předsedou oblastní organizace ANO. Obou funkcí se vzdal v červnu 2015. Následně se ve městě rozpadla koalice ANO a PRO!Ústí. Vedení ANO pak celou místní buňku zrušilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám