Hlavní obsah

Gross naznačil, že ho chce zničit Setuza

Právo, alm
PRAHA

Předseda ČSSD Stanislav Gross naznačil, že za kampaněmi proti němu, které mají za cíl zapříčinit jeho definitivní odchod z politiky, stojí firma Setuza. Vyplynulo to z jeho středečního rozhovoru ve Frekvenci 1.

Článek

"Já jsem přemýšlel reálně o tom, že z politiky odejdu definitivně. Ale abych z politiky odcházel kvůli tomu, že nějaké vlivné skupiny, které vládnou stamilióny a miliardami, tady zorganizují kampaně...," řekl Gross nejdříve.

Později přece jenom naznačil, kde se má hledat stopa: "Jestliže před nějakým časem Nejvyšší kontrolní úřad upozornil vládu na to, že stát vyhazuje stamilióny korun směrem k jedné podnikatelské skupině, já jako předseda vlády a tehdy ještě jako ministr vnitra jsem v tom zakročil..."

Dál odmítl uvést jméno podnikatelské skupiny: "Nedostanete to ze mě, protože se mám v tomto směru docela čeho obávat." Řekl jen to, že šlo o dotační tituly na výrobu biologické nafty. Na přímý dotaz moderátora, zda mluví o skupině Setuza, Gross prohlásil: "To jste řekl vy... Já nemůžu říct nic víc."

Pro Setuzu pracoval polský lobbista Jacek Spyra známý v kauze Unipetrol.

Bojí se o rodinu

Gross ve zdůvodnění, proč se bojí mluvit, řekl, že má rodinu. "A jestli si uvědomíte, že jsou skupiny, za kterými jsou stovky miliónů a miliardy a ne vždycky úplně čisté metody, tak to prostě nejsou jednoduché věci. Já jsem ještě jako ministr vnitra, což je tedy naprosto absurdní, čelil tomu, že byl vyšetřován případ, kdy taková skupina měla najmout - to je otázka, zda najala, nebo nenajala - člověka, který mě měl fyzicky zlikvidovat."

Případ se podle něj vyšetřoval asi rok a půl, ale dospěl jen k tomu, "že ten klíčový člověk zmizel někde na konci světa".

Gross se podle svých slov nikdy nedozvěděl, že by se někdo zaštiťoval jeho osobou a vybíral peníze za to, že někoho k němu dostane, ale ručit - jak uvedl - za nikoho nemůže. Dodal však, že jednou mu před šesti sedmi lety nejmenovaný ředitel velmi renomované banky měl pošeptat, že to ve výběru PR agentury udělal podle jeho přání. Gross však tvrdí, že žádné přání v tomto smyslu nikdy neměl.

Odmítl v rádiu mluvit anglicky

Předseda ČSSD potvrdil, že po své rezignaci na premiérský post dostal nabídky do zahraničí na několikaleté studium - z Ameriky od ambasády USA a z Velké Británie v rámci spolupráce ČSSD a Labour Party. Kromě toho měl podle svých slov nabídku působit v managementu nadnárodní firmy.

Gross podle svých slov zlepšil svou angličtinu, zvládá konverzaci na běžné úrovni. Odmítl však říci anglicky: "Rozhodl jsem se obhájit svůj post ve středních Čechách" s tím, že by to nepochybně říci uměl, ale nepřeje si být zkoušen z angličtiny v českém rádiu.

Reklama

Výběr článků

Načítám