Hlavní obsah

Gross dostal důvěru od širšího vedení strany

Právo, Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu vyslovil důvěru premiéru Stanislavu Grossovi. Pro jeho setrvání ve funkci se vyslovilo 76,1 % hlasujících. O důvěře Grossovi tajně hlasovalo 134 delegátů, z nichž mu dalo podporu 102. Pět hlasů bylo neplatných, 27 proti.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Gross za vyjádřenou důvěru poděkoval a uvedl, že udělá vše pro to, aby v současné vládě naplnil maximum toho, co od ČSSD veřejnost očekává. Právě vyjádřením důvěry Gross podmiňoval své setrvání v čele vlády v souvislosti s koaliční krizí, kterou vyvolali nejasné majetkové poměry jeho rodiny. Grosse už dříve podpořili jako premiéra poslanecký klub i předsednictvo strany.

Výbor se shodl na tom, že "tím považuje koaliční krizi za ukončenou".  Nevyslyšel volání některých poslanců po odvolání lidoveckých ministrů.- To odmítl už Gross před hlasováním. Vyslovil se pro pokračování současné koalice. Řekl, že nejméně do velikonočního sjezdu ČSSD v Brně nehodlá odvolávat lidovecké ministry.

Na zasedání širšího vedení své strany tak reagoval na návrh, aby se tak vypořádal s kritikou z řad KDU-ČSL. Gross uvedl, že o spolupráci s lidovci rozhodl minulý sjezd ČSSD, proto je podle něj logické, že o dalším osudu koaličního svazku rozhodne sjezd.

V případě, že by se koalice rozpadla, doporučuje menšinovou vládu, která by měla jediný úkol, zajistit ratifikaci evropské ústavy referendem. Zároveň by se dosáhlo dohody o předčasných volbách.

Schling proti spolupráci s lidovci

Bývalý ministr dopravy Jaromír Schling v rozpravě uvedl, že vedení ČSSD by mělo úřadujícího předsedu strany a premiéra Stanislava Grosse požádat, aby neprodleně odvolal z vlády ministry za KDU-ČSL: "Výroky Miroslava Kalouska a postoje vedení KDU-ČSL jsou v takovém rozporu s koaliční dohodou, že vylučují další koaliční spolupráci."

Rozhodnutí o dalším pokračování koalice nelze podle Schlinga nechat na lidovcích, kteří do velikonočního sjezdu ČSSD ustoupili od požadavku na odvolání premiéra a nechávají vyřešení problému na této straně: "Musíme my rozhodnout o tom, jestli koalice má pokračovat, a já navrhuji, aby s KDU-ČSL nepokračovala."

Podle něj se není třeba bát menšinové vlády. Ta by podle poslance Zdeňka Jičínského nebyla odkázána na podporu komunistů.

Za zachování koalice se postavili předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek nebo ministr financí Bohuslav Sobotka, ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek a předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. Podle něj by to vedlo k odchodu i druhého koaličního partnera Unie svobody a nahrálo Klausovi.

Gross se opět omluvil

Premiér Stanislav Gross se na sobotním otevřeném ÚVV ČSSD omluvil spolustraníkům a veřejnosti za to, že připustil situaci, která vedla k současné vládní krizi. Uvedl, že zná svoje chyby a lituje řady svých výroků: "Udělal jsem chyby, kdy pod tlakem jsem řekl řadu výroků, které mne mrzí. Měl jsem být méně důvěřivý a na některé věci jsem měl dohlédnout."

"Chci se taky omluvit svým spoluobčanům, naší veřejnosti za to, že jsem vůbec dopustil to, co vzniklo, to jest pro veřejnost dnes již naprosto nesrozumitelnou směsici faktů, polopravd, ale také vyložených lží, které jsou mistrně předkládány tak, aby mě maximálně zpochybnily,"

Vysvětlil, proč nepodá demisi: "Nebudu uhýbat tlaku, abych způsobil pád vlády, která je úspěšná. Ani já, ani moje manželka jsme se nedopustili žádného porušení zákona." Rezignace by byla podle něj chybou, protože řada lidí by si ji vyložila jako přiznání viny.

Gross se poprvé omluvil ve čtvrtek v Kopřivnici. "V celé té záležitosti, která se týká mé osoby i mé manželky, chci říci, že je řada momentů, kdy si uvědomuji, že jsem udělal chyby, že jsem měl na některé věci možná více dohlédnout a být trochu prozíravější. To beru a pokud jsem některými svými výroky někoho urazil, tak věřte, že jsem nechtěl a že se samozřejmě takovýmto lidem i omlouvám," uvedl Gross. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám