Hlavní obsah

Gotické sklepy v centru Prahy zůstanou zachovány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Gotické sklepy objevené archeology v Praze u stanice metra Národní třída asi zůstanou zachovány. Investor slíbil zmenšit plochu plánovaných garáží, aby nebyla středověká památka poškozena. Památkáři budou chtít v budoucnu sklepy zpřístupnit veřejnosti.

Článek

Archeologové nalezli u Spálené ulice 11 gotických sklepů při záchranném výzkumu u stanice metra Národní třída, nad kterou vyroste multifunkční budova Copa Centra. Pracují zde od konce července, do konce výzkumu jim zbývá asi 2,5 měsíce.

O existenci sklepů na místě domů, které byly v 70. letech zbořeny kvůli výstavbě metra, odborníci věděli. Obávali se ovšem, že je stavbaři při budování podzemní dráhy poničili. Jejich zachovalost je příjemně překvapila.

Sklepy pochází z období zakládání Nového Města, tedy ze 14. století. V dalším průběhu staletí byly podle archeologů pouze nepatrně opravovány. Tvoří je proto původní gotická klenba postavená z opuky i dobová podlaha vydlážděná valouny. Podle archeologů mohly sklepy sloužit například ke skladování piva.

Zatímco ostatní nálezy, které vědci vykopali při postupném odkrývání staveniště, budou stavbou Copa Centra zničeny, sklepy se pravděpodobně památkovému ústavu podaří zachovat. Jejich hodnota totiž přesvědčila i investora, aby změnil plány a zúžil patrové podzemní garáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám