Hlavní obsah

Gorily tráví čas ve dvou ložnicích protipovodňové věže, za týden odjedou

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V tuto chvíli jsou gorily jediné, které zůstaly v zatopené spodní části areálu pražské zahrady. Stále obývají svou věž, kam je ošetřovatelé jezdí krmit na člunech s městskou policií. Za pět až sedm dní budou gorily uspány a transportovány do Dvora Králové.

Foto: ZOO Praha

Ke gorilám se chovatelé dostanou jen na člunu.

Článek

Zatím gorilí rodinka pobyt ve dvou ložnicích v protipovodňové věži vybudované nad jejich pavilonem zvládá. „Byli jsme je opět krmit na člunu dnes dopoledne (v úterý pozn. red.) a zdají se být v lepší psychické pohodě, než tomu bylo v pondělí. Richard se na nás sice ještě stále zlobí, ale už si mezi útočením ode mě vzal i jídlo. Teplota v ložnicích se drží zatím kolem 23 stupňů, což je příjemné překvapení. Jakmile by tam začala být zima, museli bychom je přemísťovat,“ vysvětlil hlavní ošetřovatel goril Vít Lukáš.

Pracovníci zoo stále s okamžitou evakuací goril počítají, protože i když hladina nestoupne, celá vnitřní expozice je zatopená až po horní ochozy, tedy do výše zhruba 4,5 metru a voda tam má osm stupňů, takže se může stát, že se ve věži lidoopů ochladí. Samozřejmě v pavilonu není žádný přívod energie.

Foto: ZOO Praha

Chovatel krmí gorily v povodňové věži

Voda by v dolní části areálu zahrady měla opadnout do dvou tří dnů. „Pak bude třeba ještě vodu odčerpávat, protože pavilon je v dolíku, takže nám tam vznikne stejně rybník. Jediná přístupová cesta k věži, do které se nyní dostáváme po žebříku z člunu, je skrz pavilon. Takže až si cestu vyčistíme, budeme moci teprve přistoupit k transportu goril,“ popsal Lukáš.

Gorily budou uspány

Nejdříve by tak gorilí rodinka mohla opustit zatopenou zoo za pět dní. „Budeme je muset všechny uspat, až na pětiměsíčního Nurua. Toho jen přiložíme k uspané matce do přepravního boxu. V těchto boxech budou pak gorily převezeny do královédvorské zoo, kde už jsou pro ně připraveny ložnice. Pár dní tam budou mít na adaptaci, ale pak zřejmě půjdou do expozice Pavilonu lidoopů, aby si je užili i tamní návštěvníci,“ doplnil hlavní ošetřovatel goril.

Kdy by se miláčci pražské zoo měli vrátit, si zatím nikdo netroufá odhadnout. „Po minulé povodni se gorily do svého pavilonu vracely snad za rok. Možná se to podaří dříve, ale to záleží na mnoha aspektech. Nicméně jsou to naše vlajková zvířata, takže oprava jejich pavilonu pro nás bude prioritou,“ slibuje Lukáš.

Foto: ZOO Praha

Chovatel krmí gorily v povodňové věži

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek je ohledně návratu gorilí rodinky opatrnější. „I když bude pavilon opraven, nebudou se moci vrátit, pokud si nebudeme jisti, že byly učiněny kroky, které zabrání dalšímu opakování stejné katastrofy,“ naráží Bobek na nutnost zahrnutí trojské zahrady do protipovodňových opatření Prahy.

Zoo Praha se překvapivě rozhodla otevřít už ve středu. Největší pomocí by pro ni měli být návštěvníci. Z jejich vstupného totiž půjdou prostředky rovnou na opravy. Škoda na polovině zaplaveného areálu se vyšplhala na 160 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám