Hlavní obsah

Fungování civilní rozvědky upraví speciální zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který je civilní zpravodajskou službou, se dočká vlastního zákona, který bude upravovat jeho fungování. Po jednání s ředitelem ÚZSI Vladimírem Posoldou to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Ten zároveň ocenil informace, které služba poskytuje, neboť jsou ceněny i zahraničními partnery.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Vladimír Posolda, předsedy vlády Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Podle Fialy se Posoldovi podařilo ÚZSI stabilizovat, což je podle něj vidět i na kvalitě zpravodajských informací. „Často exkluzivní informace jsou ceněny nejen vládou, ale i na mezinárodní scéně,“ dodal Fiala.

Rovněž podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomáhají informace poskytované ÚZSI nejen ke strategickému rozhodování vlády, ale upevňují i naše renomé u zahraničních partnerů.

Vláda podle Fialy s Rakušanem počítá se zákonem, který fungování ÚZSI konkrétně upraví. Stejně tak by měl být ustaven kontrolní dohledový orgán s pravomocí nahlížet do živých kauz. Jeho naplnění se dlouhodobě nedaří mimo jiné kvůli obtížnému personálnímu zajištění, neboť jednou z podmínek je prověrka na nejvyšší stupeň přísně tajné.

S ohledem na mezinárodní situaci premiér vyzdvihl nutnost jednoty zpravodajské komunity a úzkou spolupráci ÚZSI s Bezpečnostní informační službou (BIS) a Vojenským zpravodajstvím (VZ).

Dohled nad tajnými službami stále chybí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám