Hlavní obsah

Fiala se setká v Bílém domě s Bidenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) se 15. dubna v Bílém domě setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. V pondělí to oznámila mluvčí amerického prezidenta. Jednání se bude týkat primárně bezpečnostních a ekonomických otázek, ale akcent bude také na nynější 25. výročí od vstupu Česka do NATO.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Pozvání do Bílého domu si vážím a rád se s prezidentem Bidenem setkám ve Washingtonu. Česká republika má se Spojenými státy nadstandardní vztahy a naše jednání je skvělou příležitostí k jejich dalšímu rozvoji,“ sdělil Novinkám ústy své mluvčí Lucie Ješátkové premiér Petr Fiala.

Cílem setkání je podle Bílého domu mimo jiné posílení americko-českých vztahů. „Představitelé potvrdí svou podporu Ukrajině v její obraně před Ruskem. Proberou také řadu společných priorit, jako je bezpečnost, ekonomické příležitosti pro firmy i sdílení demokratických hodnot,“ uvedla mluvčí amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová.

Setkání se odehraje zhruba měsíc poté, co Česká republika oslaví 25 let členství v Severoatlantické alianci (NATO). Výročí připadá na úterý. „Je symbolické, že se setkání koná v období 25. výročí našeho vstupu do NATO. Naše jednání ale nebude jen formální, chceme se zaměřit především na praktickou spolupráci zejména v ekonomice a bezpečnosti,“ dodal k tomu český předseda vlády.

Naposledy v Bílém domě byl tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem přijat někdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Stalo se tak v březnu 2019.

Biden: Putin se na Ukrajině nezastaví

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám