Hlavní obsah

Fiala: Ve vládě není vůle k zásahům do sazeb DPH

Návrhy na možné změny daňových sazeb včetně snížení DPH na potraviny bude vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) probírat v „první části příštího roku“. Fiala nicméně nevidí v kabinetu k těmto krokům velkou vůli. Zásadní pro něj je nezvyšovat celkovou daňovou zátěž pro občany ani firmy. Premiér to ve čtvrtek uvedl po jednání s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Článek

Podle Fialy je legitimní bavit se o úpravě sazeb, zároveň je třeba mít na paměti, že výběr DPH je „velmi významnou položkou státního příjmu“.

„Budeme se těm návrhů věnovat v první části příštího roku, ale velkou vůli k zásahům do DPH rozhodně uvnitř vlády nevidím,“ uvedl v dotazu na možné snížení DPH na potraviny.

Fiala v této souvislosti připomněl, že zkušenosti z okolních zemí ukazují rizika podobných kroků, ať už se jedná o dlouhodobou neudržitelnost, nedostatek zboží i skokový růst cen. Fiala v této souvislosti zmínil situaci v Maďarsku, které zastropovalo ceny benzinu a po jeho nedostatku momentálně řeší skokový nárůst na tržní ceny.

Nekula vyslovil obavu, že by se snížení DPH nemuselo plně promítnout do snížení cen. Preferuje proto raději cílenou pomoc, jakou podle něj představuje třeba zvýšení důchodů, k němuž dojde od příštího roku.

DPH na potraviny je v ČR momentálně na úrovni 15 procent, dětská výživa a suroviny na potraviny pro lidi s celiakií a fenylketonurií spadají do sazby 10 procent. Základní sazba DPH je na úrovni 21 procent.

Maďaři zažívají šok u pump

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám