Hlavní obsah

Farský složí mandát osobně v polovině února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec hnutí STAN Jan Farský se poslaneckého mandátu vzdá osobně na únorové schůzi. Poslanec ve středu oznámil, že složí mandát 15. února kvůli několikaměsíčnímu studijnímu pobytu v USA.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Farský hovoří s novináři po svém ohlášení zahraniční stáže v USA.

Článek

Farský o způsobu složení mandátu informoval na Twitteru s tím, že „učinit tak na ambasádě není dle společného stanoviska Ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády možné“.

Poslanec minulý týden oznámil, že se vzdá svého mandátu poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí STAN.

Farský čelil kritice koaličních partnerů i opozice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce. Původně rezignovat nechtěl, nicméně skutečnost, že o studijním pobytu dopředu neinformoval voliče ani koaliční partnery, se nakonec ukázala být pro setrvání v poslaneckém křesle neudržitelná.

Šéf Notářské komory: Farský může rezignovat jen v Česku

Domácí

Následně se začalo řešit, zda a jak je možné vzdát se mandátu poslance ze zahraničí. Že jde o okolnost, s níž zákon nepočítá, naznačoval již v neděli v České televizi ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Farský se vzdá mandátu

Domácí

To ostatně potvrdil i prezident Notářské komory Radim Neubauer, který predikoval, že poslanci nezbude než přijet do vlasti a složit mandát v ČR.

„Pokud bude chtít rezignovat, tak mu nezbude než se vrátit,“ shrnul lapidárně Farského možnosti.

Šéf Notářské komory: Farský může rezignovat jen v Česku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám