Hlavní obsah

Fakultní nemocnice vyvěsí čekací doby na operace na internetu

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nařídil fakultním nemocnicím, aby začaly zveřejňovat na internetu čekací lhůty na operace. Od listopadu si tak každý může snadno zjistit, kde se ke kýžené operaci dostane nejrychleji. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V jedné nemocnici se čeká o měsíce déle než v jiné. Když je někomu čekání nepříjemné, měl by mít možnost si vybrat, kam půjde,“ sdělil listu Heger.

Nemocnice na svých webech vyvěsí seznam všech operací, jejichž čekací doba přesáhne délku dvou měsíců. K mání by měl být i seznam všech vyšetření, na které se musí čekat déle než tři týdny.

Deník píše o průlomové změně, o které se dosud v médiích nehovořilo. Podle něj je skutečně čekací doba na zákroky v různých fakultních nemocnicích výrazně odlišná, někdy jsou rozdíly až několikanásobné.

Pacienti přestanou zkoušet úplatky

„Příkladem je endoprotéza kyčelního kloubu. Zatímco ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pacient čeká na operaci tři měsíce, tak Na Bulovce, která je jen o sedm kilometrů dál, je to deset měsíců. A ještě větší rozdíly jsou v rámci celé republiky: v Plzni je čekací doba na umělý kyčelní kloub půl roku a v Olomouci rok a půl,“ stojí v Hospodářských novinách.

V zásadě jsou odklady způsobeny nedostatkem finančních prostředků v některých zařízeních. Právě kloubní náhrady jsou značně nákladné, a proto nemocnice, které si je nemohou okamžitě dovolit, odkládají s nimi související zákroky jako první.

Ministerstvo zdravotnictví si také slibuje, že díky novému nařízení se zmenší prostor pro úplatkářství. Pacienti nebudou muset nosit pytlíky s dárečky, aby jejich případ byl upřednostněn, a jednoduše se objednají u jiné nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám