Hlavní obsah

Extremisté využijí k nepokojům sebemenší konflikt, míní politolog

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Č. Budějovice

České Budějovice mají za sebou už druhou protiromskou demonstraci se zásahem policie, ale už teď je zřejmé, že klid na největším sídlišti Máj, kde žije 22 tisíc lidí a z toho jen dvě procenta Romů, hned tak nenastane.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Na českobudějovickém sídlišti Máj už dvakrát demonstrovali extremisté.

Článek

Na sociálních sítích už se objevují pozvánky na další demonstrace.

Extremisté využili jako záminku k nepokojům konflikt na pískovišti. Při něm se ještě před první demonstrací poprali děti, rodiče a několik místních.

Podle politologa a rektora Vysoké školy evropských a regio­nálních studií v Českých Budějovicích Lubomíra Pány je příčina nepokojů na sídlišti Máj zřejmá z vývoje situace.

„Extremisté využili běžného konfliktu na pískovišti, jakých je v celé republice mnoho, k rozpoutání konfliktu. Ten nyní eskaluje i v oblasti, která nepatří mezi sociálně vyloučené, tak jako je tomu například v některých případech na severu Čech,“ vysvětlil Pána. Podotkl, že k vyvolávání nepokojů se radikálům hodí i rozlehlost historického města.

Zadržení demonstrantů u sídliště Máj Video: Pavel Orholz, Právo

„Z druhé strany je dobře, že si veřejná správa uvědomila potenciální problémy a bude je řešit, dokud to ještě lze. Je také ale škoda, že se radnice schází s občany až nyní, po dvou násilných demonstracích,“ zmínil. Radnice chystá setkání s obyvateli Máje v úterý od 17:00 v českobudějovické Všesportovní hale.

Zanedbaná integrace?

Psycholog Rostislav Nesnídal vidí situaci na Máji jako dlouhodobý problém. „Je otázkou, kolik lidí z davu na sídlišti přijíždí z neonacistických skupin a v kolika případech se jedná o ty, kteří vidí v potyčkách s policií adrenalin a zábavu. Bohužel na takové demonstrace může doplatit i matka s kočárkem, která chtěla pouze vyjádřit svůj názor,“ konstatoval Nesnídal s tím, že podobný společenský konflikt se rozhodně nevyřeší za dva dny.

Situace na sídlišti je stále ­na­pjatá a celou oblast hlídají policisté. Někteří místní říkají, že se zanedbala integrace s romskou menšinou.

„Na sídlišti radnice totálně zanedbala integraci menšinové romské skupiny. Místo rovných podmínek přichází s projekty, jako jsou třídy pouze pro Romy, což samozřejmě skupiny nesbližuje. Dále policie podceňovala i drobné konflikty na obou stranách, tedy i ze strany většiny. Scházejí zde společné aktivity všech obyvatel Máje jako například fotbalové zápasy nebo dětské dny. To všechno vede k určité nevraživosti a xenofobii,“ sdělil Právu Pavel Fousek ze sídliště.

Zmínil, že sídliště by mělo mít vlastní městskou policii. Dále upozornil, že v části sídliště, kde bydlí, nemá problém s Romy, ale s drogově závislými a dealery. „Několikrát jsem volal městskou policii, a dokonce jsme si jako bytová družstva chtěli koupit nebo pronajmout parkoviště, kde postávají, ale situaci nikdo neřešil,“ dodal.

Primátor města Juraj Thoma (HOPB) uvedl, že na sídlišti vykonává terénní sociální práci několik občanských sdružení i církevních institucí a jejich organizací, jejichž činnost město spolufinancuje.

„Zaměřují se především na volný čas mládeže z menšinové komunity. Jestli je tam dostatek hřišť, uvidíme, budeme mít k tomu v úterý setkání s občany. Umíme vyřešit i zvýšený dohled nad bezpečností obyvatel, ale řešit neumíme sociální dávky. Lidé si nejvíce stěžují na systém výplaty dávek, že je nespravedlivý a je zneužíván menšinou,“ sdělil Thoma.

Reklama

Výběr článků

Načítám