Hlavní obsah

Exekutor zbavený funkce se neúspěšně pokoušel obnovit svůj proces

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brání se jakémukoliv dohledu nad svou činností a prokazuje zásadní neznalost elementárních pravidel dohledu nad exekutory. Tak ohodnotil postoj bývalého exekutora v Hradci Králové Oldřicha Svobody kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), když jej před třemi lety zbavil funkce. Svoboda se nyní domáhal obnovy svého procesu, ale kárný senát jeho žádost smetl ze stolu.

Bývalý exekutor Oldřich Svoboda u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Svobodu odvolal kárný senát v čele se Zdeňkem Kühnem v říjnu 2015 za to, že nerespektoval výzvy Exekutorské komory a předsedy okresního soudu a nereagoval na ně, nepodával vyjádření ani nezaslal exekutorský spis, ač to dohledové orgány požadovaly. Současně se dopustil více než ročních průtahů s předáním svého spisu nově pověřené soudní exekutorce.

„Není s to plnit povinnosti soudního exekutora. Kárný senát zdůrazňuje, že si zjevně ani po mnoha letech v exekutorském úřadu není svých zákonných povinností vědom. Forma a způsob, jakým kárně obviněný (ne)komunikuje s dohledovými orgány a vede exekuční řízení, poškozuje nejen účastníky exekučních řízení, ale též celý exekutorský stav,“ odůvodnil soudci své rozhodnutí odvolat Svobodu z funkce s tím, že byl v přechozích letech navíc několikrát trestán za další vážné prohřešky.

Svou absenci považoval za pochybení soudu

Při jednání kárného senátu, který jej odvolával z funkce, nebyl Svoboda přítomen, den před jednáním totiž napsal soudu pouze obecnou omluvu s tím, že je nemocen. Soudci ale rozhodli, že omluva je nedostatečná, neboť není jasné, co vlastně exekutorovi brání v tom, aby se dostavil a hájil. Právě svou neúčast na jednání považoval Svoboda za základní chybu, na čemž založil svou žádost o obnovu procesu a na postup kárného senátu si stěžoval neúspěšně i u Ústavního soudu.

„Chci, aby tento senát rozhodl, že došlo k pochybení. Byl jsem nepřítomen a omlouval jsem se, nemohl jsem vědět, že se jednání bude konat. Kárný senát nerespektuje zákony této země,“ tvrdil ve svém návrhu na obnovu řízení Svoboda.

Senát v čele se soudcem Kühnem ale návrh za několik desítek minut smetl ze stolu. „Nenavrhl jste žádný důkaz, který by směřoval k naplnění účelu obnovy řízení. To neslouží ani k tomu, abychom přezkoumávali rozhodnutí ÚS. Nemohli jsme rozhodnout jinak,“ vyprovodili soudce Svobodu z jednací síně.

Reklama

Výběr článků

Načítám