Hlavní obsah

EU schválila koncepci boje proti terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie schválila ve čtvrtek na nejvyšší úrovni koncepci boje proti terorismu, která zahrnuje zřízení úřadu protiteroristického koordinátora EU a klauzuli o vzájemné pomoci členských zemí v případě teroristického napadení.

Foto: Petr Pavelka

předání kol - zprava P. Vaněk, R. Vrbata, M. Pobucký

Článek

Koordinátorem se stal bývalý náměstek nizozemského ministra vnitra Gijs de Vries, který byl také zástupcem haagské vlády v Konventu o uspořádání EU. "Má odpovídající profil, aby plnil úkol koordinovat protiteroristický boj z vnitřního i vnějšího hlediska," uvedl na tiskové konferenci vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. De Vries podle něj nastoupí do práce od pondělka.

Žádná shovívavost

EU reagovala na masakr, který minulý týden způsobili teroristé sérií atentátů v Madridu. Šéfové států a vlád, z nichž většina se ve středu zúčastnila pohřbu obětí, se zavázali "dělat vše, co je v jejich silách, pro potírání všech forem terorismu".

Zavázali se, že nepřipustí slabost ani shovívavost při jednání s teroristy. "Žádná země na světě si nemůže připadat v závětří. Terorismus lze porazit jedině solidaritou a kolektivním úsilím. Je to hrozba, která nás ohrožuje všechny," stojí v úvodu "balíku" protiteroristických opatření.

"Musíme si být jisti, že se udělalo vše, co lze udělat, abychom ochránili naše občany před teroristickým přílivem," prohlásil irský premiér Bertie Ahern, který unii nyní předsedá. "Po útocích z 11. září na USA se vykonalo hodně, ale po Madridu je třeba nový politický impuls. Terorismus útočí na všechny hodnoty, ohrožuje demokracii a náš způsob života. Musíme mu čelit," zdůraznil Ahern a ocenil jednotu, s jakou unie reaguje.

Odškodňování obětí

Do usnesení byla zahrnuta klauzule solidarity obsažená v návrhu ústavy EU: členské státy se zavazují použít při pomoci v případě teroristického útoku nebo jeho hrozby veškeré prostředky, které mají k dispozici, včetně vojenských.

"Pětadvacítka" se mimo jiné zavázala, že do května bude do národních právních řádů definitivně začleněna směrnice o odškodňování obětí teroristických útoků. Do června mají být členské země schopny aplikovat a vynucovat společná rozhodnutí o evropském zatykači, o vytváření mnohonárodních vyšetřovacích týmů, o praní špinavých peněz a o definitivním vzniku mezisoudního koordinačního orgánu Eurojust.

Do konce roku mají členské země ratifikovat úmluvu o vzájemné pomoci v trestních věcech a zavést rozhodnutí EU o zmrazování vkladů, majetku a důkazů souvisejících s teroristickou činností a mezinárodním zločinem.

"Jde o silná a užitečná rozhodnutí," řekl předseda EK Romano Prodi, který opět zdůraznil, že je třeba urychleně uplatnit již přijatá rozhodnutí, například o evropském zatykači. "Po Madridu je zpoždění neomluvitelné," zdůraznil. Připustil však, že EK nemá pravomoce, aby si splnění závazků členských zemí v této oblasti mohla vynutit.

Český premiér Vladimír Špidla doufá, že český parlament začátkem dubna schválí zákony, jimiž se do českého práva převede evropský zatykač, který umožňuje vydávat vlastní občany podezřelé z terorismu k soudu do jiné země. Přistoupení k úmluvě OSN o potlačování financování terorismu však bude vyžadovat změnu trestního zákona i trestního řádu, protože počítá s trestní odpovědností právnických osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám