Hlavní obsah

Dvorský nosorožec Manny ve Rwandě uhynul

Černý nosorožec Manny, transportovaný koncem loňského června ze Safari Parku Dvůr Králové do africké Rwandy, uhynul. Zbytek původně pětihlavého stádečka evropských nosorožců, kteří našli nový domov v přísně střeženém Akagera National Parku, je podle ředitele mezinárodních projektů Zoo Dvůr Králové Jana Stejskala v pořádku.

Foto: Scott Ramsay A.P.

Manny ve rwandském Akagera National Parku.

Článek

Manny, narozený v královédvorské zoo v roce 2011, podlehl podle předběžných poznatků veterinářů poruše trávicího ústrojí 2. února letošního roku. Přesnou příčinu smrti odborníci doposud neznají. „Na místě bylo vyloučeno, že by byl upytlačen,“ tvrdí spolu s Davidem Williamsem-Mitchellem z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), jež projekt vzkříšení rwandské nosorožčí populace zaštiťuje, zástupce organizace African Parks Fran Read.

O úmrtí 9letého nosorožce, jenž by se mohl dožít až 40 let, informovala královédvorská zoo s více než dvouměsíčním zpožděním. Prodlevu způsobila kvůli koronavirové krizi nefunkční laboratoř v Jihoafrické republice, kde měli analyzovat vzorky uhynulého zvířete.

Německé zoo docházejí peníze, zvířata možná budou krmit jinými

Koronavirus

„Kolegové z asociace EAZA a African Parks, chtěli nejprve znát přesnou příčinu smrti, což je u takto vzácného zvířete obvyklé. Laboratoř ale zavřeli kvůli koronaviru. Kolegy jsme nakonec upozornili, že není možné čekat na laboratorní testy, o nichž se neví, kdy budou,“ vysvětlil Stejskal.

Manny byl spolu s dalším evropským samcem a trojicí samic ve rwandské rezervaci pod neustálým dohledem specialistů na aklimatizaci v africkém prostředí. Nosorožce ošetřovatelé pravidelně přikrmovali, aby přechod z Evropy do Afriky lépe zvládali. Zvířatům v Africe zprvu zpestřovalo jídelníček seno ze Dvora Králové. „Po náhlém zhoršení Mannyho zdravotního stavu a změně příjmu potravy vedení parku situaci okamžitě konzultovalo s veterináři. Samec ale bohužel uhynul dřív, než mohlo dojít k veterinární intervenci,“ přiblížil Stejskal.

Medojed Sámer ze Sýrie přijel za partnerkou do olomoucké zoo

Domácí

Pětice nosorožců, tři ze Dvora Králové a po jednom ze zahrad v britské Flamingo Land a dánské Ree Park Safari, tvořila spolu s osmnáctihlavým stádem z Jihoafrické republiky základ nové nosorožčí populace. Tu původní vyhubili ve Rwandě před čtvrt stoletím během občasné války.

Zvířata z evropských zoo si dva roky před transportem do Afriky na sebe zvykala ve Dvoře Králové. Zoologové vybrali jedince geneticky nejpříbuznější vyhubené rwandské populaci, postradatelné pro Evropu a důležité pro Afriku. „Nosorožci z Evropy přispějí ke zvýšení genové variability a celkové udržitelnosti nové populace nosorožců,“ míní Eugene Mutangana z organizace Rwanda Development Board.

Reklama

Výběr článků

Načítám