Hlavní obsah

Dvě mouchy jednou ranou

Novinky, Jan Keller

Absolventi škol ztratí nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud si napřed neodpracují alespoň jeden rok. Na první pohled docela sympatické opatření. Pro absolventy se tím vytvoří stejné podmínky jako pro ostatní žadatele o podporu. Navíc přestane daňový poplatník dotovat "nezaměstnaným" maturantům tři měsíce prázdnin, než na podzim nastoupí na vysokou školu.

Foto: Milan Haluška
Článek

Vždy v létě tak maturanti uměle zvedají míru nezaměstnanosti o dvě desetiny procenta. Je ale v této věci skutečně všechno tak průzračně čisté?

Jistě existovaly i jiné možnosti, jak maturantům zabránit, aby se celých dvanáct týdnů přiživovali na daňovém poplatníkovi. Přijímací zkoušky na vysoké školy se konají hned po maturitě v červnu a seznamy přijatých uchazečů podle krajů a obcí jistě mohou být už začátkem prázdnin v databázi příslušných úřadů. Pokud by se ustanovilo, že maturant přijatý na vysokou školu nepřestává být studentem, dvě desetiny procenta nezaměstnaných bychom si každé léto ušetřili.

Spíše to vypadá tak, že poživační maturanti posloužili k ušetření na celé jedné kategorii obyvatel, podobně jako zdraví nemocní umožňují snížit nemocenskou pro všechny a falešní příjemci sociálních dávek mají zdůvodnit škrty v sociálních dávkách i pro ty skutečně potřebné. V tomto ohledu by navrhované opatření dobře zapadalo do logiky modernizace sociálního státu.

Bude však mít i jiné důsledky, o nichž se v usnesení vlády jaksi nemluví. Za rok končí základní vojenská služba a spolu s ní také vítaný zdroj civilkářů, kteří si vojnu odpracovávali na mizerně placených místech. Už nyní mají například nemocnice starosti s tím, že by musely začít platit aspoň trochu adekvátní odměnu za namáhavou, zodpovědnou a málo atraktivní práci, kterou u nich civilkáři zatím skoro zadarmo dělají.

Opatření vlády tento problém elegantně vyřeší. Absolventi středních a vysokých škol mají nyní nůž na krku. Pokud nevezmou práci, která vyžaduje určité vzdělání a jistou míru kultivace, je však přitom mizerně placená, ztratí nárok na podporu v nezaměstnanosti. Je to sice tak trošku nevolnický systém, vydělá na něm však jak stát, tak také řada dalších veřejných i soukromých institucí.

Kde jsou ty doby, kdy se pan premiér "novodobého nevolnictví" ještě děsil? Aby bylo jasno: není špatné, že si absolventi škol čas od času připomenou, jak se žije běžně lidem, kteří vstávají do práce v době, kdy se na kolejích chodí spát. Problém je tak trochu v tom, že zejména v krajích s vysokou nezaměstnaností mohou maturanti i vysokoškoláci hledat roční povinnou brigádu dlouho marně. Budou těžce shánět třeba i nekvalifikovanou práci, která by jim otevřela cestu alespoň k sociální podpoře. Až si kvůli těmto vyhlídkám začnou navíc ještě platit školné, budeme mít vzdělanostní společnost se vším všudy.

Autor je sociolog

PRÁVO 4. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám