Hlavní obsah

Ďuričko: Budu žádat zproštění obžaloby, byla to přiměřená obrana

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hoteliér Bohumír Ďuričko, který v pražské restauraci Monarch zastřelil počátkem října Václava Kočku mladšího, studoval ve čtvrtek na policii vyšetřovací spis. Kriminalisté už totiž ukončili vyšetřování vraždy Kočky, z které Ďurička viní, a v nejbližších dnech zřejmě navrhnou podání obžaloby. Obviněnému hrozí až 15 let vězení. On však věří, že bude zproštěn obžaloby, protože podle svých slov použil přiměřenou obranu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko ve vazební věznici

Článek

Ďuričko, který se stal v prosinci popáté otcem, sice nyní nesmí s novináři ve vazební věznici na Pankráci komunikovat, nicméně ve čtvrtek byl převezen na policii do Kongresové ulice, odkud během seznamování se spisem poskytl Právu prostřednictvím svého advokáta Jana Červenky exkluzivní telefonický rozhovor.

Jak se vám po třech měsících ve vazbě vede?

Mám se dobře. Žiju pozitivně a to, co se teď děje, beru jen jako přechodné období. Věřím, že se mi u soudu podaří prokázat mou verzi, že budu stoprocentně úspěšný.

Nedávno se vám narodila pátá dcera, takže alespoň to vám muselo při více než tříměsíčním pobytu ve vazbě zvednout náladu, ne?

Jsem šťasten, že se mi narodila krásná dcera a že jsem jí tehdy v říjnu zachránil život.

Policie ukončila vyšetřování celého případu a vy se právě teď seznamujete s jeho výsledky. Vyšlo z důkazů najevo, jak celý incident proběhl?

Je tam stoprocentně několik důkazů o tom, že jsem byl rozhodně napaden úderem do obličeje a ten spis to prokazuje.

Jak by tedy měl soud celou věc podle vás posuzovat, když ne jako vraždu? Jako ublížení na zdraví s následkem smrti?

Soud by měl rozhodnout o tom, že jsem se bránil, že to byla přiměřená obrana, s přiměřenou intenzitou vyplývající ze situace.

S jakým rozsudkem byste tedy byl spokojen?

Se zproštěním obžaloby z vraždy.

Ale s nějakým trestem musíte počítat, ne?

Žádný trest si nepřipouštím. Budu se snažit zveřejnit podstatnou část spisu na internetu. Dokonce o tom případu dokončuji knihu, kde vše popisuji. Například i různé politické kampaně a zákulisní hry.

Jaký je název té knihy?

Kniha se jmenuje Kočkoviny a autorem jsem já. Popisuje skutečné události od roku 1992 do dnešního dne.

Už jste viděl svou zatím poslední dceru?

Ano, je krásná.

Chcete něco vzkázat veřejnosti a znovu třeba i rodině Kočkových?

(Cituje ze svého aktuálního písemného prohlášení) Byl to nezvratný osud, co Václav Kočka mladší přišel se svým útokem k našemu stolu pro svou čest a útok nepřežil. Kdyby tam nepřišel, nic se nestane. Já jsem ho nevyhledával a nestřílel bych na něj. Vzkazuji všem, že rozhodně zlu neustoupím a věřím ve spravedlnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám