Hlavní obsah

Druhý den Dnů NATO startuje, kromě průletu stíhačky F-35 bude totožný jako v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhým dnem pokračují v neděli na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. I kvůli předpokládanému dešti očekávají pořadatelé menší návštěvnost než v sobotu, kdy do areálu zavítalo 85 tisíc lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR 2022

Článek

Právě nával návštěvníků první den akce doslova ucpal v okolí letiště všechny příjezdové cesty. Dlouhé kolony byly od dálnice D1, Ostravy i Příbora. Ta nejdelší měla okolo deseti kilometrů. „Bylo to asi vzhledem k předpovědi počasí, na jejím základě se asi více lidí rozhodlo pro návštěvu v sobotu. Mrzí nás, že někteří návštěvníci v kolonách uvázli a čekali v nich delší dobu,“ řekl už v sobotu Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000, který akci letos organizuje už po dvaadvacáté.

Tomu, že nedělní návštěvnost bude nižší, napovídala i dopravní situace na příjezdových cestách k mošnovskému letišti krátce po půl deváté ráno. Podle operátora speciální policejní linky Michala Tichého se v tu dobu zatím žádné větší kolony netvořily a silnice byly průjezdné. Aktuální informace o dopravě poskytuje policie na lince +420 723 759 733, a to až do 18 hodin. „Policisté jsou na této telefonní lince připraveni poskytovat informace o objízdných trasách a dopravních komplikacích především řidičům, kteří budou oblastí jen projíždět. Linku ale mohou využít i motoristé mířící na Dny NATO,“ sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Nedělní zhruba osmihodinový program by měl být totožný jako sobotní, vyjma průletu jednoho z nejmodernějších bojových letounů, amerického stroje páté generace F-35 Lightning II v barvách holandského letectva, který byl naplánován jen na sobotu. I tak dnes na návštěvníky čekají tři desítky dynamických a řada statických ukázek.

Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se letos účastní 19 zemí, tou nejvzdálenější je Brazílie, a jako dvacátá je počítána samostatně Severoatlantická aliance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám