Hlavní obsah

Dráhy kvůli Studénce odškodnily už osm pozůstalých

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUDÉNKA

Už dva milióny korun vyplatily České dráhy jako odškodné za vlakovou tragédii ve Studénce, při které 8. srpna zemřelo sedm cestujících a dalších sedm desítek bylo zraněných. Informoval o tom Petr Joklík z tiskového oddělení Českých drah.

Článek

Finanční výpomoc rodinám pozůstalých bude vyplácet také firma ODS-Dopravní stavby, která v těchto dnech shromažďuje podklady od lidí, kterých se bude finanční pomoc týkat.

České dráhy už o odškodnění požádalo celkem 120 lidí z řad pozůstalých či zraněných cestujících. „Zatím jsme proplatili necelé dva milióny. Z větší části jde o odškodné pro pozůstalé obětí. Týká se to osmi členů pozůstalých rodin,“ řekl Joklík a připomněl, že nárok na odškodné má každý člen domácnosti pozůstalých.

Odškodné dalším lidem budou České dráhy vyplácet v průběhu tohoto týdne, protože už od řady dalších lidí obdržely příslušné podklady. „Peníze vyplácíme okamžitě, jak dostaneme pokyn od pojišťovny, která zpracovává doklady od žadatelů,“ řekl Joklík.

Firma ODS hodlá finančně vypomoci 

Jak Právo informovalo, manželům, rodičům a dětem obětí vyplatí dráhy 240 tisíc korun, sourozencům pak 175 tisíc. Vyplacené částky, jejichž výši stanoví občanský zákoník, pak budou právníci Českých drah vymáhat po vinících prostřednictvím soudu.

S registrací zájemců o peníze začala také firma ODS - Dopravní stavby Ostrava, která byla generálním dodavatelem stavby spadlého mostu, který se zřítil před rozjetý rychlík.

„Z naší strany nejde o odškodné ve smyslu občanského zákoníku, ale o finanční výpomoc. Zatím se na nás obrátilo 64 zájemců a před několika dny jsme jim rozeslali dopis s instrukcemi. Jakmile od nich obdržíme kopie úmrtních listů nebo lékařské zprávy, budeme peníze okamžitě vyplácet v pořadí, jak jednotlivé odpovědi budou přicházet,“ řekl mluvčí firmy Dan Šabík.

Policie před časem obvinila z obecného ohrožení dva inženýry firmy Bögl a Krýsl, která pro firmu ODS-Dopravní stavby Ostrava zajišťovala část prací na mostní konstrukci. I tato firma sice zpočátku prohlašovala, že co nejdříve začne pozůstalé odškodňovat, zatím se tak ale nestalo. Počet obviněných nemusí být konečný, policie stále čeká na několik znaleckých posudků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám