Hlavní obsah

Dostavba Dukovan přivede na Třebíčsko tisíce lidí. Musí se na to připravit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebíč

Do širšího okolí Jaderné elektrárny Dukovany by v době dostavby nových bloků měly přijít tisíce lidí. Oblast musí být připravena jak na stavbu, tak na její dopady. Se starosty obcí to v pondělí přijeli do Třebíče probrat členové české vlády a hejtmani dotčených krajů, Vysočiny a Jihomoravského.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Logo firmy ČEZ na jaderné elektrárně Dukovany.

Článek

Chystaná dostavba Jaderné elektrárny Dukovany se už nyní odráží v regionu horečnou přípravou dopravních tras. Po těch budou do elektrárny mířit nadrozměrné náklady a návozová doprava, materiál a osoby. „Vláda na ně vyčlenila v průběhu deseti let 13,5 miliardy korun,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Neméně důležitou součástí bude příprava na příliv velkého počtu nových lidí. Podle předsedy organizace Energetické Třebíčsko Vítězslava Jonáše jich bylo při výstavbě Dukovan až čtrnáct tisíc, nyní jejich počet odhaduje (včetně navazujících profesí ve službách) na deset tisíc.

„Zadali jsme rozsáhlou socioekonomickou studii, protože výstavba bude mít dopady do celé řady oblastí. Na podzim by měly být k dispozici výsledky,“ uvedl premiér české vlády Petr Fiala (ODS).

Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) by do území měla samotná stavba přivést v průběhu deseti let až pět tisíc lidí. „Musíme naše území připravit z hlediska zaměstnanosti, bydlení, zdravotnictví, bezpečnosti,“ zmínil.

Konkrétnější čísla stejně jako preciznější rozbor toho, kolik lidí bude mít k místu jakou vazbu, by měla ukázat právě zmiňovaná studie.

Předseda vlády předpokládá, že o vítězi tendru by vláda mohla rozhodnout letos v polovině roku.

Staví se trasa pro obří náklady do Dukovan

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám