Hlavní obsah

Dostál: investoři Novy chtějí klid zbraní se státem

ČTK, Naďa Adamičková, Marie Königová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pád Vladimíra Železného vnímají veřejní činitelé rozporně. Soc. dem. míní, že investoři se cítili ohroženi jeho spory. Odvolání považují také za důsledek propojení bývalého šéfy Novy s částí politické scény. ODS připadá podezřelé, že tento krok přišel hned po ovládnutí nové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání koalicí.

Foto: Televize Přerov

Člen poroty Stanislav Motl předává diplom redaktorce Televize Přerov Renatě Gájové.

Článek

"K odvolání generálního ředitele došlo na základě toho, že jeho války, které vedl v poslední době s kýmkoli, mohly ohrozit investici majitelů CET 21," řekl Právu ministr kultury Pavel Dostál. "Jeho odvolání je nepochybně krok motivovaný tím, aby se zabránilo zbytečným konfliktům mezi státní správou a TV Nova," podotkl.

Dostál podle svých slov i přes odvolání Železného dále s právníky pracuje na podání podnětu pro novou radu na zahájení správního řízení. "V něm by se mělo jednoznačně vyjasnit, co se podle zákona může a co nikoli, protože ředitel Železný si zákony vysvětloval po svém a jeho pořad Volejte řediteli byl v rozporu se zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání," uvedl Dostál.

Špidla: Ředitelé bývají odvolávání nebo jmenováni

"Vladimír Železný byl ředitelem podniku a ti bývají odvoláváni nebo jmenováni," řekl na dotaz novinářů premiér a šéf soc. dem. Vladimír Špidla. Jeho stranický kolega, místopředseda sněmovní mediální komise Ladislav Skopal uvedl, že"určitě není šťastné, když ve velkém médiu dělá pracovníka člověk, který dělá i politiku".

Je to svobodné rozhodnutí akcionářů, míní předseda ODS

Předseda ODS Mirek Topolánek na dotaz Práva odvolání Železného komentoval slovy: "Je to svobodné rozhodnutí akcionářů, nebudu jim mluvit do jejich rozhodnutí. Mě to nepřekvapuje, osobně jsem to očekával dřív." Jeho místopředseda Jan Zahradil považuje za zvláštní, že k tomuto kroku došlo den poté, "co se vládní koalice brutálně zmocnila většiny v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání".

Prezident: bez komentáře

Za věc majitelů označil odvolání Železného místopředseda lidovců Jan Kasal. Podobně jako Zahradil ale prohlásil: "Skoro se domnívám, že to má určitou souvislost s volbou rady, že tady přece jen vzniká určitá obava, že by se mohly vyskytnout nějaké snahy o silové řešení." Takové obavy ale Kasal označil za neopodstatněné.

Podle něj možná odvolání souvisí i s tím, aby se TV Nova odpoutala od mediálního problému arbitráže. Prezident Václav Klaus, který se v minulosti za Železného postavil, odvolání veřejně nekomentoval. "Domnívám se, že prezident k tomu nyní nebude nic říkat, protože mu to ani nepřísluší," reagoval na dotaz Práva šéf tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Reklama

Související témata:

Související články

Železný už nešéfuje TV Nova

Generální ředitel TV Nova Vladimír Železný byl podle informací Práva odvolán ze své funkce. O jeho odvolání rozhodli akcionáři fondu PPF a MEF Holding. Část...

Výběr článků

Načítám