Hlavní obsah

Dopravu komplikuje sníh, led a silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli sněžení a ledovce jsou v úterý ráno problémy na silnicích v celé České republice. Na Plzeňsku nestíhají silničáři odklízet sníh, na Zlínsku komplikuje dopravu silný vítr, který vytváří sněhové jazyky. V platnosti zůstává výstraha meteorologů před ledovkou. Před Prahou na D4 omezila dopravu nehoda kamiónu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda kamionu na D4Video: Pavel Jaňurek, Právo

 
Článek

Řidiče na vozovkách středních Čech trápí v úterý ráno nová vrstva sněhu. Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou Pražský okruh a dálnice D4, D5, D6 a D8 a některé silnice prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku. Ve všech okresech jsou pak pouze se zvýšenou opatrností sjízdné silnice nižších tříd.

Na několika místech v kraji se podle informací ŘSD tvoří sněhové jazyky, a to například na silnicích první třídy číslo 16, 32 a 38 na Mladoboleslavsku a Nymbursku či na silnicích 9 a 16 na Mělnicku. Podle webu dopravních informací uvízly na několika místech v kraji kamióny, které brání provozu, a to například ve Štěchovicích u Prahy nebo u Mirošovic na Benešovsku.

Foto: ŘSD

Situace na D11 u Poděbrad

V Libereckém kraji napadlo až pět centimetrů sněhu a zejména kamióny mají problémy v kopcích. Uzavřena zůstává silnice pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny z Mníšku na Frýdlant a česko-polský přechod v Habarticích.

Pro kamióny zůstává zatím otevřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov, ve stoupání tam ale mohou mít potíže. Někteří řidiči raději nasadili řetězy. Přesto je na trase několik odstavených nákladních aut, která mohou komplikovat dopravu. „Je to na hraně, sůl tam účinkuje pomalu, ale už by se to mělo zlepšovat," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK.

Dopravu ve Zlínském kraji místy komplikují silný vítr a sněhové přeháňky. Na horách Vsetínska pokrývá silnice nižších tříd stále zledovatělá vrstva sněhu. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé a vlhké nebo holé, suché a vymrzlé, vyplývá z údajů ŘSD.

V Královéhradeckém kraji v noci na úterý sněžilo. Na některých silnicích vítr začal tvořit sněhové jazyky a návěje, například na Jičínsku v okolí obcí Příchov, Markvartice, Stéblovice, Jinolice a Kněžnice a ve vyšších polohách na Náchodsku.

Silnice v celém Plzeňském kraji lokálně namrzají. Po dešťových či sněhových srážkách je na nich rozbředlý sníh nebo mokro. Silničáři jsou v terénu celou noc, místy ale nestíhají bojovat se zledovatělým povrchem. Na některých silnicích krátce stála doprava, než přijel sypač problematické místo upravit, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. Na silnicích se stalo také už několik nehod.

„Situace je horší na silnicích ošetřovaných solí. Každá další přeháňka nasolení zředí a silnice znovu namrzá. Na některých místech jsme byli už třikrát, situace se po přejetí sypače rychle mění,” řekl.

V Karlovarském kraji je dálnice D6 z Karlových Varů do Chebu protažená, ale na Chebsku na silnici zůstává vrstva sněhové břečky. Teploty v kraji se ale pohybují okolo minus tří až minus šesti stupňů, takže silnice mohou namrzat.

Před 10:00 museli policisté dálnici uzavřít kvůli kolizi dvou kamionů, která se stala mezi exity Jenišov a Nové Sedlo. Jeden nákladní vůz blokoval dálnici napříč, druhý zůstal podle policie mimo vozovku.

Všechny vozovky v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Strakonicku a Prachaticku může dopravu komplikovat mrznoucí déšť, na Jindřichohradecku zase sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Na Vysočině sněží a silnice se v celém kraji zavírají. Sjízdné jsou s velkou opatrností. Ujetá vrstva nového sněhu leží i na hlavních trasách, řekl Tomáš Krejčí z dispečinku krajské správy a údržby. Silnice mezi obcemi Rankov a Čachotín poblíž Chotěboře byla uzavřena, kvůli porouchanému autobusu tam nemůže projet pluh. Podle meteorologů musejí řidiči se sněžením a sněhovými jazyky na Vysočině počítat i přes den.

Na silnicích v Pardubickém kraji leží nový sníh. Dopravu znesnadňuje zvláště ve výše položených oblastech, někde může být i zledovatělý. Všechny komunikace jsou však s opatrností sjízdné.

Vrstva nového sněhu čeká řidiče na státních i krajských silnicích v oblasti Lanškrouna, Pardubic, Skutče, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Poličky a v Železných horách. V okolí Hlinska, Poličky, Vysokého Mýta a Třemošnice vznikají vlivem větru sněhové jazyky.

Reklama

Výběr článků

Načítám