Hlavní obsah

Domy v Matiční ulici jdou k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Demolice dvou pavlačových domů začala ve čtvrtek v Matiční ulici v Ústí nad Labem. V roce 1999 byly domy, kde tehdy žili problémoví obyvatelé, krátce oddělené keramickým plotem od ostatních. To odstartovalo velkou bouři nevole zejména ochránců lidských práv, Česko tehdy kritizovala i Evropská unie. Likvidace objektů vyjde na zhruba tři miliony korun.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Stavební firma začala s demolicí bytových domů v Matiční ulici

Článek

Domy jsou neobývané od roku 2011, ale až do současnosti se v nich zdržovali bezdomovci či narkomani. Strážníci městské policie ze dvou domů patřících městu vykázali několik lidí, kteří se tam zdržovali nelegálně, ještě ve čtvrtek ráno. Po jejich odchodu firma uzavřela oplocení. Na místě je již bagr s bouracím kladivem a hydraulickými kleštěmi. Firma ale nejdříve začne s rozebíráním krovů, před vlastím bouráním vyzve městskou policii, aby domy znovu prošla. Místnosti jsou plné nepořádku a musí se také nejprve vyklidit. Domy by měly být srovnány se zemí do měsíce.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Demolice bytových domů v Matiční ulici

Na místě bude po demolici zatím trávník. Se stavbou nových bytových domů radnice nepočítá. „Moc klidné bydlení by to tu stejně nebylo, podle mého názoru je to lokalita spíše vhodná pro nějaké podnikatelské aktivity, například servisy, prodejny aut, jako jsou v okolí,“ řekl náměstek primátora Pavel Tošovský (ODS).

Poslední patří Českým přístavům

V ulici stály naproti domům starousedlíků původně domy čtyři. Jeden nechala radnice zbourat za peníze od státu již dříve. Poslední dům vlastní společnost České přístavy. „S vlastníkem jednáme, jednání jsou celkem vstřícná, plánují také demolici. Chceme, aby byl i poslední dům zbořený a pozemek se hezky upravil,“ řekl Tošovský.

Do činžovních domů byli nepřizpůsobiví lidé a neplatiči sestěhováni většinou z paneláků ve městě v roce 1994. Staro­usedlíci si pak začali stěžovat na hluk, nepořádek i krádeže a žádali oddělení domů zdí. Radnice na místě nechala postavit keramický plot vysoký 1,8 metru.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Demolice bytových domů v Matiční ulici

Pavlačové domy odděloval ale jen necelé dva měsíce. Do Ústí tehdy mířili novináři z celého světa. Náměstek Tošovský, který byl tehdy starostou městského obvodu, si za stavbou plotu stojí.

„Byla to doba velice hektická. Byli jsme osočováni z xenofobie, rasismu – a přitom jsme měli jen zájem pomoci lidem, kteří potřebovali vstát ráno do práce. Naproti nim tehdy bydlelo 140 lidí, kteří do noci slavili, děti pobíhaly na ulici a odpadky se hromadily všude kolem. Pokud se mě někdo ptá, zda bychom postupovali stejně, říkám, že ano. Protože ti lidé tady trpěli, měli jsme několik petic na porušování nočního klidu, nepořádku. Takže jsme se jim snažili pomoct. Starý rezavý plot jsme vyměnili za takový, který tlumil hluk a nepořádek,“ dodal Tošovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám