Hlavní obsah

Do voleb jde i 91letý důchodce či idealistická realistka

Novinky, jas

O hlasy voličů a 200 poslaneckých mandátů se v nadcházejících předčasných volbách bude ucházet téměř šest tisíc kandidátů. Nejvíce jich bude v hlavním městě, nejméně v Karlovarském kraji. Nejstarším bude 91letý důchodce Vladimír Vaňata, kandidující na jihu Čech za DSSS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Data, která na volebním webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), uvádějí, že kandidovat bude 5905 lidí.

Vedle zmíněného Vaňaty je na kandidátkách i řada osmdesátníků. Proti vitálnímu seniorovi se bude o přízeň voličů ucházet i 32 občanů, kteří nejpozději v den voleb dovrší hranici 21, která je nutnou podmínkou pro kandidaturu. Nejčastěji jde o studenty, byť se mezi uváděnými povoláními objevuje i mnohoznačný termín „idealistická realistka”, jímž se prezentuje jedna z pražských kandidátek České pirátské strany.

Mezi kandidáty výrazně převažují muži (73 procent). Polovina uchazečů o poslanecký mandát je ve věku mezi 30 a 50 lety, necelých 39 procent představují starší kandidáti.

Nejméně početnou kandidátku má Romská demokratická strana, která ve dvou krajích, kde kandiduje, posílá do voleb celkem pět jmen. Naopak 12 subjektů zaplnilo kandidátky do posledního místa a předkládá voličům 343 osobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám