Hlavní obsah

Do Česka přicházejí tropy, vydrží do úterý

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka Česko čekají tropické třicítky, které budou trvat nejméně do úterý. Pak se mírně ochladí. I dál meteorologové předpovídají přeháňky, přívalové lijáky, které ale už budou o víkendu jen ojedinělé.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

„Horké a dusné počasí s vysokou relativní vlhkostí vzduchu až 95 procent bude dál trvat,“ řekla ve středu Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. „Červenec bude teplotně průměrný, ale srážkově nadprůměrný.“

Podle lékařů právě z vysoké relativní vlhkosti vzduchu a vysokých teplot je nám zle, cítíme se hůř, potíme se, bolí nás hlava, nemůžeme se soustředit. A protože vedra budou s tropickými třicítkami několik dní, na pozoru by se měli mít všichni, kteří trpí nějakou chronickou nemocí. Zejména kardiaci, nemocní cukrovkou, ale i onkologičtí pacienti a astmatici by měli sluníčko využívat co nejméně a nechodit na ně.

Děti na slunce nepatří

„Také batolata a malé děti rozhodně nepatří na slunce. Může jim vážně uškodit,“ varuje profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

Z nadměrného slunění, které je ze zdravotního hlediska nezdravé, může vzniknout i melanom, tedy rakovinový nádor kůže. A to zvlášť tehdy, když se od sluníčka opakovaně spálíme.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje vypít dva až tři litry tekutin denně a pít i tehdy, když nemáme žízeň. „Zvlášť důležité je to u starších lidí, kteří pocit žízně nemají. Přitom k vysílení z nedostatku tekutin může dojít velmi rychle.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám