Hlavní obsah

Distributoři omezují dodávky léků některým nemocnicím

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Některé nemocnice, které dlouhodobě neplatí distributorům léků, jsou ve zvláštním režimu a distributoři jim omezují dodávky léků. "Je to dlouhodobý proces a výrazně neplatí nemocnice, například v Kladně, Kroměříži, Rokycanech, Jihlavě, Chrudimi, Vsetínu, Valašské Meziříčí a další," řekl Pavel Suchý, ředitel Asociace velkodistributorů léčiv.

Foto: Josef Zajíc

Návštěva lokomotivního depa Vítkovice Doprava 1.5.2012

Článek

Na některé nemocnice jsou podány žaloby nebo se připravují, dodal Suchý. Podle něj nemocnice půl roku i více neplatí distributorům a omezení dodávek léků je jedinou cestou, jak z nich peníze nebo alespoň jejich část dostat.

"Ani jsme nezjišťovali kolik nám všechny nemocnice dluží po lhůtě splatnosti. Jde to do stovek miliónů korun. Situaci však průběžně vyhodnocujeme," řekl Právu Suchý. Dodal, že stát ale i krajští hejtmani zklamali a nepřinutili nemocnice k placení svých dluhů. "Tak se může stát, že nemocnice nebudou dostávat léky," řekl Suchý.

Část dluhů odkoupí stát

Ministryně zdravotnictví Marie Součková Právu řekla, že nepočítá s plošným oddlužením nemocnic, ale s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou se domluvila, že by byl možný odkup dluhů nemocnic do výše padesát procent, a to prostřednictvím konsolidační agentury.

"Předpokladem k tomu je dohoda s kraji o síti nemocnic a počtu lůžek akutní i následné péče tak, aby jejich počet odpovídal potřebám občanů. Vždyť některá zařízení jsou využita jen z padesáti či ze sedmdesáti procent, ale přitom počty personálu se nezměnily," řekla Právu Součková.

"To by bylo dobré. Pak by naděje na zaplacení dluhů byla větší," reagoval na slova Součkové ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý. Dodal, že tomu ale uvěří až tehdy, když slova budou naplněny činy. "Příliš mnoho slov už jsme od státu v placení dluhů na léky slyšeli, a bohužel, jen málo z toho bylo splněno," posteskl si Suchý.

Související témata:

Výběr článků

Načítám