Hlavní obsah

Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení. Zhroutil se mi svět, říká Hamáček

Aktualizováno

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v současnosti podle svých slov zažívá nejtěžší okamžiky života. Řekl to ve čtvrtek v pořadu Epicentrum Blesku. Uvedl, že mu kvůli článku serveru Seznam Zprávy, podle něhož měl jet do Moskvy jednat o výměně kauzy Vrbětice za vakcínu Sputnik, chodí e-maily s výhrůžkami smrtí a má stále zesílenou ochranku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Začaly mi chodit stovky výhrůžných e-mailů. Řeší to policie. Tam jsou výhrůžky smrtí, zabitím, takže opravdu ta situace kolem mě je napjatá,“ řekl v pořadu Hamáček.

Kvůli vyšetřování kauzy Vrbětice, která spočívá v důvodném podezření, že ve výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 měli prsty agenti ruské rozvědky GRU, dostal ochranku, která je nyní stále zesílená.

„My jsme opravdu zvládli asi nejsložitější bezpečnostní operaci a je logické, že jsme tím spoustu lidí a možná i subjektů naštvali v uvozovkách. Takže ta bezpečnostní opatření i podle odborníků jsou namístě,“ řekl Hamáček.

Hamáček odvolal hejtmana Netolického z dozorčí rady České pošty

Domácí

Podle něj je článek serveru Seznam Zprávy „nesmyslný, vyfabulovaný, neozdrojovaný“. Týkal se navíc jedné schůzky, zatímco těch „bylo samozřejmě více“.

„Dopad na moje okolí je devastující. Děti se mně ptají, jestli půjdu do vězení, ptají se, jestli jsem něco provedl. Je to devastující, já to nikomu nepřeju,“ uvedl vicepremiér s tím, že 4. 5. (kdy vyšel článek na Seznamu) dostal „ránu mezi oči a víceméně se mi zhroutil svět“.

O výměnném obchodě s Moskvou se nemluvilo, řekl podle poslankyně šéf vojenských zpravodajců

Domácí

Seznam Zprávy si za pravdivostí článku stojí. „Pan Hamáček by měl vysvětlit okolnosti, za nichž chtěl s tajnými informace o Vrběticích jet do Moskvy pro Sputniky a dojednávat pozváni Vladimira Putina do Prahy. Místo toho napadá článek a jednoho z autoru Seznam Zpráv. Za pravdivostí článku i za našimi autory plně stojíme. Skutečnost už se vyjevila ve svědectví několika lidí, další budou vypovídat,” řekl šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík s tím, že redakce nemůže odkrývat duvěrné zdroje informací.

Hamáček trvá na tom, že cesta do Moskvy byla připravená a klíčovou roli sehrálo její zrušení, protože nebylo jasné, jakými informacemi ruská strana disponuje.

Proti tvrzení Seznamu se Hamáček hodlá bránit soudně a požaduje odškodné 10 milionů. Nyní se připravuje předžalobní výzva. Podle něj je článek „jak na objednávku od Rusů“.

„V Rusku dneska slaví, v Rusku mají svátek, protože jestli se něco panu Kroupovi (Janek Kroupa – autor článku) povedlo, tak úplně vyhodit do vzduchu bezpečnostní zájmy ČR,“ řekl Hamáček.

Anketa

Věříte Janu Hamáčkovi jeho vysvětlení příprav a zrušení cesty do Moskvy?
Ano
16,2 %
Ne
74,2 %
Nemám jasný názor
9,6 %
Celkem hlasovalo 24190 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám