Hlavní obsah

Děti kritiků poměrů na plzeňských právech prý vůbec neudělaly přijímačky

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Studují plzeňská práva a prý přitom v přijímacích řízeních nezískali ani bod. Řeč je o Barboře Baxové a Janu Kocinovi, dětech zdejších vysokoškolských učitelů, kteří poměry na právech ostře kritizují. Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu, i renomovaný plzeňský právník Jan Kocina ovšem odmítají, že by jejich děti studovaly díky protekci. Mezi podezřelé studenty se nově zařadil i místopředseda pražské ODS Milan Jančík.

Foto: Archiv, Právo

Josef Baxa

Článek

U Barbory, která studuje už pátým rokem, i Jana - toho škola přijala loni - se údaje o nulovém počtu bodů objevují v elektronickém informačním systému. Zároveň je tam uvedené kódové číslo, které značí, že student byl přijat v prvním kole na základě úspěšně vykonané přijímací zkoušky.

„Aby někdo získal v testu nula bodů je nesmysl, jediné logické vysvětlení je, že zkoušku vůbec nedělal,“ řekl Právu rektor Západočeské univerzity Josef Průša.

Cílený útok?

Baxa i Kocina však Právu sdělili, že jejich potomci konali řádné přijímací řízení.

„Dcera byla normálně přihlášená, dostala pozvánku na přijímací zkoušku, tam šla a pak dostala rozhodnutí o přijetí. Kolik získala bodů se tam neuvádí,“ sdělil Baxa, podle něhož se jedná o cíleně vedenou kauzu, jejímž cílem je zdiskreditovat kritiky poměrů na plzeňských právech.

„Už před několika měsíci kolovaly anonymy, že když nebudeme mlčet, tak uvidíme. Kdybych měl špatné svědomí, tak bych se držel zpátky a nepouštěl bych se do kritiky,“ podotkl Baxa a zdůraznil: „Dceři cestičku nijak neumetám, její jméno jí spíše škodí. Studuje úplně běžným způsobem, žádný individuální plán nemá.“

Záhada v databázi

Prorektor pro informatiku Jan Rychlík se však nedomnívá, že by mohl někdo údaje v databázi účelově změnit.

„Divné je především to, že dle kódového označení měli vykonat klasické přijímací zkoušky, na školu se přitom mohli dostat i jiným způsobem, třeba díky předchozímu studijnímu průměru,“ uvedl Rychlík.

Prorektorovi pro strategii a výzkum Františku Ježkovi je podezřelé, že se informace proti doktoru Baxovi objevují právě nyní. „Osobně za  tím cítím snahu právnickou fakultu zavřít,“ poznamenal Ježek.

Podezřelých absolventů přibývá

V minulých dnech také skončilo šetření všech 63 absolventů doktorského studijního programu. „Vážná pochybení jsme konstatovali ve čtrnácti případech,“ sdělil předsedkyně komise Eva Pasáčková. 

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skandály opředený starosta Prahy 5 Milan Jančík

Podle rektora Josefa Průši se už také podařilo prošetřit 160 nestandardně krátkých magisterských studií. „Čtyřicet šest z nich není v pořádku, chybějí tam některé údaje,“ řekl Právu Průša.

Jančík je na tom podobně jako Řápková

V řádce podezřelých jmen vyskočilo další - Milan Jančík, místopředseda pražské ODS a starosta Prahy 5.

„Našly se u něj stejné nejasnosti jako v případě paní (chomutovské primátorky Ivany) Řápkové. Tedy má zanesené známky a zápočty v elektronickém systému, ale chybějí na příslušných katedrách,“ uvedl Průša. Jančík obhajoval v roce 2004 diplomovou práci na téma Správa hlavního města Prahy v letech 1918 až 1967. V knihovně univerzity chybí, podle zákona tam však být nemusí.

Studia Řápkové i Jančíka bude univerzita dál prověřovat, zatím však není jisté kdy. „Je před námi ještě čtyři sta magisterských studií a osm set rigorózních prací. Pak se teprve dostaneme na jednotlivosti,“ dodal Průša.   

Ve všech podezřelých případech bude komise dál shánět doplňující informace. S případným odebíráním titulů škola začne nejdříve na konci roku, až bude mít hotovou právní analýzu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám