Hlavní obsah

Déšť rozvodnil menší toky na východě Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hladiny převážně menších toků na východě Česka vystoupaly ve středu ráno na desítce míst na povodňové stupně. Na stanici Velká nad Veličkou se Velička ráno krátce dostala na třetí stupeň povodňové aktivity.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové uvedli, že po kulminaci bude následovat rychlý pokles, přičemž vlna zvedne hladinu níže na toku, takže očekávají dosažení třetího stupně i ve Strážnici. „Následně dojde k vzestupu hladiny v řece Moravě,“ dodali s tím, že tam již překročení povodňového stupně nepředpokládají.

Povodňovou pohotovost hlásily ve středu měřicí stanice na Bystřičce nad i pod nádrží na Vsetínsku. Na Vsetínsku platily také první stupně povodňové bdělosti na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, Velké Stanovnici pod nádrží Karolinka a Zděchovce ve Zděchově. Bdělost měla také Bečva v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku, Lubina v Petřvaldu na Novojičínsku a Ropičanka v obci Řeka na Frýdecko-Místecku.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Odhad srážek od úterního odpoledne do středečního rána

Podle meteorologů napršelo během noci na některých místech v Beskydech a také v Jeseníkách kolem 50 milimetrů na metr čtvereční. ČHMÚ varoval před rozvodněním toků zejména v povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, ve čtvrtek by hladiny měly kulminovat v povodí Lužnice na jihu Čech.

ČHMÚ očekává, že během následujících 24 hodin může na východě napršet dalších zhruba 30 milimetrů srážek. Výstraha před vzestupy hladin zůstává v platnosti .

Do vesmíru odstartoval satelit, který bude kontrolovat hladinu vody na Zemi

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám