Hlavní obsah

Desetiletá šachistka, čtrnáctiletý virtuóz. Nadané děti soutěžily o Zlatý oříšek

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desetiletá šachistka, čtrnáctiletý houslový virtuóz nebo dvanáctiletý hráč stolního tenisu, to jsou jen někteří z desítky vítězů soutěže Zlatý oříšek za rok 2016. Soutěž má za cíl vyhledávat a podporovat děti, které vynikají v nějakém oboru nebo vytvářejí něco mimořádného či společensky prospěšného.

Zlatý oříšek pro nadané děti získal čtrnáctiletý houslový virtuóz nebo desetiletá šachistkaVideo: Novinky

 
Článek

„Chceme, aby děti poznaly, že jejich snaha a práce má smysl. Proto již 18 let vyhledáváme, propagujeme a odměňujeme talentované a cílevědomé děti, ale především jim dáváme celoroční motivaci něčeho dosáhnout,“ řekl hlavní organizátor Zlatého oříšku Jiří Kotmel.

Do celostátního kola se přihlásilo 176 dětí včetně dětských kolektivů. Z nich komise složená z odborníků a mistrů svého oboru vybrala třicítku nejtalentovanějších a nejšikovnějších dětí, z nichž deset získalo cenu spojenou s finanční podporou 10 tisíc korun.

Je mezi nimi třeba čtrnáctiletý houslový virtuóz Eduard Kollert z Prahy. Na svůj nástroj cvičí i šest hodin denně, proto má individuální studijní program.

„Hrál jsem v Moskvě, ve Švýcarsku, Německu, Španělsku a dalších evropských zemích. Nejraději hraji ruské a francouzské skladby. Výhru deseti tisíc korun využiji ke studiu ve Švýcarsku,“ řekl Eduard Novinkám.

Šachy si vybrala už ve školce

Další oceněná, desetiletá Lucie Fizerová z Frýdku Místku je několikanásobná mistryně ČR v šachu mládeže. I ona musí několikrát pilně trénovat — několikrát týdně — a má i vlastního trenéra.

„Šachy jsem si vybrala už ve školce. Byl tam rozpis kroužků a zůstalo mi to do teď. Pomáhá mi to v matematice a vůbec ve všem. Je to dobré na paměť,“ svěřila se Lucie, která desetitisícovou odměnu hodlá využít pro kvalitní zahraniční šachový turnaj.

Velmi úspěšná je i dvanáctiletá Tereza Czyžová z Frenštátu pod Radhoštěm, která spojila svou lásku ke koním i gymnastice a věnuje se voltiži. Díky své píli již nyní splňuje požadavky starší kategorie a patří k české špičce v tomto oboru.

„Přivedla mě k tomu kamarádka ze třídy. Tréninky máme čtyřikrát týdně po dvou hodinách. Za vyhrané peníze se mi bude šít dres a zbytek využiji na soutěži v zahraničí,“ svěřila se Tereza.

Deset oceněných v soutěži Zlatý oříšek
Šimon Bělík (12) z Ostravy
Mistr České republiky ve stolním tenise a jeden ze dvou úspěšných hráčů světa, který splnil kritéria pro zařazení do světového žebříčku dospělých, juniorů a kadetů ve stolním tenise v roce 2016.
CrossDance (Ø11) z Kolína
Držitelky několika titulů Mistrů ČR a prvních míst z evropských i světových soutěží v týmových tanečních disciplínách Latinoshow, Synchro dance a Latinsko amerických formacích.
Filip Horák (12) z Uherského Hradiště
Výrazný hráč na mnoho hudebních nástrojů, přesto nejúspěšnější i nešťastnější je, když může skládat svou oblíbenou filmovou hudbu po vzoru Ennia Morriconeho.
Jan Myšák (14) z Litvínova
Nejlepší hokejový útočník mládežnického Mistrovství ČR 2016, kapitán HC Litvínov a výběru Ústeckého kraje, patří mezi top ten v kanadském bodování. Chtěl by se stát jedničkou draftu a zahrát si slavnou NHL.
Viktorie Prokopová (14) z Veltrus
Velmi skromná dívka, která se svými evropskými i světovými úspěchy ve sportovním aerobiku moc nechlubí, přestože svými výsledky patří do absolutní světové špičky.
Tomáš Veselý (14) z Prahy
Programátor tělem i duší, vítěz matematických i fyzikálních olympiád, s nasazením kvalifikovaného tvůrce vyrobí, sestaví a naprogramuje vše, co lidem v jeho okolí usnadní práci i život.
Žesťová Harmonie Trumpet Tune ZUŠ Havlíčkova Pardubice (Ø10)
Soutěže pro žesťové soubory sice nejsou, ale jeho členové pravidelně vyhrávají jako jednotlivci první místa ve všech národních soutěžích. Kromě mnoha vystoupení na vrcholných kulturních akcích se aktuálně připravují na uvítání prezidenta České republiky fanfárami z opery Libuše při jeho příští návštěvě Pardubic.
Tereza Czyžová (12) z Frenštátu pod Radhoštěm
Ctižádostivá a velmi úspěšná dívka, které se podařilo spojit dvě lásky - koně a gymnastiku. Díky své píli již nyní splňuje požadavky starší kategorie a patří ke špičce české voltiže.
Lucie Fizerová (10) z Frýdku Místku
Několikanásobná mistryně ČR v šachu mládeže, reprezentantka ČR a zároveň zpěvačka a tanečnice folklórního souboru.
Eduard Kollert (14) z Prahy
Mladý a úspěšný houslový virtuóz, vítěz mnoha domácích i světových soutěží, který v rámci rodinné tradice nastoupil již v nejútlejším věku na cestu hudebníka a nyní exceluje na nejvýznamnějších světových pódiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám