Hlavní obsah

Daně zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala při rozjezdu volební kampaně SPOLU

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v programu pro podzimní sněmovní volby zdůrazňuje nutnost ozdravení veřejných financí. Na pátečním online zahájení kampaně to řekl její lídr a šéf ODS Petr Fiala.

Daně zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala při rozjezdu volební kampaně SPOLUVideo: ČTK

 
Článek

„Musíme zastavit šílený státní dluh a dostat zemi do rozumných rozpočtových kolejí. Garantujeme přitom, že uzdravení státních financí se nebude konat cestou zvyšování daní. Provedeme antibyrokratickou revoluci,“ uvedl.

V rámci programových priorit zmínil také digitalizaci státní správy, což by podle něj mělo snížit prostor pro korupci, a za významné označil i vzdělání. „Abychom se dostali mezi evropskou špičku, musíme dostat do školství více peněz. Chceme dosáhnout 5,2 procent HDP do roku 2030,“ dodal Fiala.

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

Domácí

Současně zdůrazňoval prozápadní směřování a slíbil plnění závazků vůči Severoatlantické alianci (NATO). „Dvě procenta HDP na obranu do roku 2025,“ píše se v programu, který se skládá z pěti hlavních priorit. Vedle bezpečnosti, snížení byrokracie a školství akcentuje zejména ekonomické otázky.

Lídři kandidátky SPOLU v krajích:
Moravskoslezský kraj – Zbyněk Stanjura (ODS)
Vysočina – Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)
Pardubický kraj – Pavel Svoboda (TOP 09)
Středočeský kraj – Jan Skopeček (ODS)
Zlínský kraj – Ondřej Benešík (KDU-ČSL)
Jihočeský kraj: Jan Bauer (ODS)
Plzeňský kraj: Martin Baxa (ODS)
Ústecký kraj: Karel Krejza (ODS)
Královehradecký kraj: Ivan Adamec (ODS)
Karlovarský kraj: Jan Bureš (ODS)
Liberecký kraj: Petr Beitl (ODS)
Olomoucký kraj: Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Praha: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
Jihomoravský kraj: Petr Fiala (ODS)

SPOLU chce zakročit proti nelegálnímu hazardu, obcházení daní internetovými korporacemi i daňovým únikům. „Odstřihneme firmy z daňových rájů od veřejných peněz. Omezíme rozsah šedé ekonomiky, mimo jiné řešením situace lidí v exekucích,“ uvádí se dále.

Z dokumentu nazvaného „SPOLU dáme Česko dohromady“ dále také vyplývá, že se chce konzervativní trojblok zaměřit zejména na penzijní reformu. Cílem stran je zaručit minimální důchod navázaný na průměrnou mzdu, jeho výši však neuvádí.

Snížit by se mělo také sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o 2 procentní body a odvody za částečné úvazky.

Pokud jde o úspory, šetřit chce koalice na výdajích státu, počet státních úředníků by měl klesnout o 13 procent.

Benda: Rozpad koalice Spolu jsme řešili. Odlákat voliče TOP 09 se ODS nepodařilo

Domácí

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která stojí v čele pražské kandidátky, dodala, že považuje změnu za nutnou. „Jedině společnými silami můžeme Českou republiku zbavit populistické a levicové vlády,“ řekla.

Závěrem lidovecký šéf Marian Jurečka podotkl, že program připravovaly expertní týmy složené pro deset programových oblastí. „Bavily se s odborníky v daných oblastech, a tak vznikl program, na kterém se podílelo více než tři sta lidí,“ doplnil.

Piráti hledají cestu k základnímu příjmu pro všechny. Skrz vyšší daně

Domácí

Konkurenční koalice Piráti a STAN s rozjezdem kampaně zatím vyčkává a ladí společný program, který by měla představit v květnu. Šéf Pirátů Ivan Bartoš Novinkám již dříve řekl, že shoda zatím panuje v některých ekonomických otázkách. Vzhledem k očekávané nutnosti snížit rekordní deficit státního rozpočtu jde například o vyšší zdanění těžby surovin či zavedení daně z komerčních nemovitostí.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám