Hlavní obsah

Další klienti Lázní Aurora mají zažívací potíže

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Zažívací potíže doprovázené zvracením, průjmy a v některých případech i vyššími teplotami má dalších 39 klientů Lázní Aurora v Třeboni. Zdravotní problémy začali mít v úterý večer, další případy přibyly v průběhu středy.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie salmonely enteritidis

Článek

Právo o tom informoval František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Hygienici se nyní snaží zjistit, zda se i tito hosté nakazili salmonelózou, jíž onemocnělo o velikonočním víkendu 22 pacientů. [celá zpráva]

"V tuto chvíli není možné určit, zda se jedná o onemocnění virového, nebo bakteriálního původu. Proto jsme dnes ráno transportovali některé vzorky do pražské laboratoře Státního zdravotního ústavu ke speciálním vyšetřením, výsledky dalších laboratorních vyšetření budeme mít k dispozici v pátek. O spolupráci při vyšetřování některých potravin jsme požádali i odborníky z Krajské veterinární správy,“ uvedl Kotrba.

Zdroj onemocnění je neznámý

Další vlna nemocných je velkou záhadou. Šetření ze vzorků odebraných před více než týdnem totiž neprokázalo, že by se lázeňští pacienti nakazili ze zdejší kuchyně. Hygienici nezjistili ani zdroj přenosu.

"Ve vzorcích odebraných v provozu kuchyně a vzorcích jídel, které jsme měli k dispozici, jsme laboratorními vyšetřeními nezjistili žádné závady. Vzorky odebraných jídel byly na salmonelu enteritidis, která byla původcem onemocnění, negativní. Nemůžeme nic vytknout ani výrobní praxi v kuchyni, která byla v souladu s platnými předpisy. Z dokumentace vyplývá, že byly dodržovány výrobní postupy, technologie skladování a přípravy, byly řádně dokumentovány teploty potravin,“ uvedla v pondělí vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Dagmar Smitková.

Salmonelóza

Nemoc salmonelóza způsobuje několik druhů bakterií, nejčastěji Salmonella enteridis a stovky jejích typů. Běžně žijí v trávících traktech zvířat i lidí, vodě i půdě. Dobře se množí v potravinách i při nižších teplotách, nejčastěji ve vejcích, majonézách, mléčných výrobcích či mase. Ničí je zahřátí na 70 stupňů a také běžná dezinfekce. Při přemnožení mohou způsobit zažívací problémy.

Člověk se nakazí pouze orální cestou, k nákaze je potřeba velké množství bakterií – v řádech milionů až miliard, závisí na imunitě jedince. Část bakterií ničí žaludeční šťávy. Pokud se dostatečné množství dostane dál, působí bakterie do deseti hodin záněty žaludku a střev. Onemocnění může mít lehký průběh v podobě průjmu, ale může vyvolat i horečky, zvracení a křeče.

Nemoc sama odezní zhruba po pěti dnech vyloučením bakterií z těla, antibiotika se k léčbě nepoužívají. Je potřeba vyrovnávat množství ztracené tekutiny, aby nedošlo k poškození ledvin.

O velikonočním víkendu mělo problémy 32 lidí, u 22 z nich byla prokázána salmonelóza a 10 z nich skončilo v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám